Home Kunst Persmuseum sluit definitief z’n deuren en verhuist naar Hilversum

Persmuseum sluit definitief z’n deuren en verhuist naar Hilversum

0

Op zondag 18 juni is het de laatste dag waarop het Persmuseum aan de Zeeburgerkade is geopend. Tien dagen later wordt in Beeld en Geluid in Hilversum de eerste grote gezamenlijke expositie van het Persmuseum en Beeld en Geluid geopend waarvan het thema Nepnieuws is.

De toekomst van het museum was in het geding omdat het lage aantal bezoekers een positieve exploitatie niet mogelijk maakte. De bezoekersaantallen waren onder meer door de decentrale ligging laag. Zoeken naar een andere locatie in Amsterdam leverde niets op. Een subsidieaanvraag werd daarom door de Raad van Cultuur afgewezen. Het Persmuseum werd echter in de gelegenheid gesteld een nieuwe aanvraag in te dienen waarbij verhuizing naar Beeld en Geluid uitgangspunt is. Dat leidde tot een fusie. Na ruim een eeuw is daardoor een einde gekomen aan het zelfstandige Persmuseum. Na de fusie is Beeld en Geluid de hoeder van het journalistieke erfgoed in Nederland.

102 jaar oud
Het meer dan honderd jaar oude Persmuseum verwacht op de nieuwe plek veel meer betalende bezoekers te kunnen ontvangen. In Beeld en Geluid zal een nieuwe opstelling worden ingericht en er wordt daar begonnen met het archiveren van digitale journalistiek. Het Persmuseum blijft echter een zelfstandige eenheid binnen Beeld en Geluid en zal daar als museum herkenbaar en zichtbaar blijven. Het Persmuseum blijft op de nieuwe locatie echter een kleine speler omdat het budget, de personeelsomvang en bezoekersaantallen van Beeld en geluid honderd keer zo groot is als die van het Persmuseum.

18 juni laatste dag
Op 11 mei werd de laatste expositie geopend over het werk van de tekenaar/cartoonist Yrrah ‘Monumentaal tekenaar van liefde en dood’. Op zondag 18 juni is het huidige Persmuseum voor het laatst geopend.