Home Duurzaam Petflesvrij!

Petflesvrij!

0
Many plastic bottle , Garbage cans . Sorting garbage. Ecology and recycle concept. Trash , Bin , Rubbish , Plastic Bags pile

De Knowledge Mile moet petflesvrij worden. Studenten, docenten en onderzoekers, ondernemers, instellingen en bewoners langs de Wibautstraat en de Weesperstraat hebben die intentie uitgesproken. Samen proberen ze de eerste petflesvrije straat van Nederland te worden.

Sinds 2000 is de consumptie van dranken in petflesjes (van minder dan 1 liter) verdrievoudigd. Pet (polyethyleentereftalaat) is een kunststof die wordt gebruikt als verpakking voor dranken maar ook voor cosmetica, vloeibare zeepmiddelen, schoonmaakmiddelen en medicijnen. Maar liefst 80 procent van de waterflesjes belandt na gebruik in de prullenbak, of nog erger: náást de prullenbak en in de natuur. Zo vind je aan onze Hollandse kusten 19 doppen en 7 flesjes per 100 meter strand. Veel van dit plastic eindigt uiteindelijk in zee waar het op het menu komt te staan van hongerige zee-dieren en vogels.

Dagelijks 500.000 flesjes water
Voor de productie van 1 flesje bronwater wordt 0,25 liter olie en 3 liter water verbruikt. In Nederland alleen al, worden per dag ongeveer 500.000 flesjes water verkocht. Alles bij elkaar kosten die flesjes dus 125.000 liter olie en 1.500.000 liter water. Wereldwijd wordt 2,5 procent  van de totale olieproductie uitgegeven als water, voor de productie van water.

Oost petflesvrij
Mooi initiatief van de Knowledge Mile. Wat het aandeel van het aantal flesjes water daar zal zijn, is niet bekend. Oost kent veel meer straten. Hoeveel flesjes daar omgaan is evenmin bekend. Alles bij elkaar zullen het er ongetwijfeld heel veel zijn. ‘Oost petflesvrij’, misschien?

Stad van morgen
De Knowledge Mile is een dynamisch gebied tussen het Amstelplein en het Mr Visserplein. Van het Amstelplein via Dauphine, FD/BNR en The Student Hotel, langs het trendy Volkshotel, de vermaarde Hartog Volkoren Bakkerij en de HvA aan de Wibautstraat langs ZOKU, WeWork en de Diamantbeurs aan de Weesperstraat tot de Filmacademie aan het Mr. Visserplein is ruimte voor vernieuwing en wordt vormgegeven aan de stad van morgen