Home Overzicht Pianoproject Tamara Transvaal

Pianoproject Tamara Transvaal

0
Tamara reikt haar jonge pianisten een diploma en een roos uit.

Tien jaar gaf Tamara Kocharian pianoles in Armenië en zong de sterren van de hemel met een stem die bijna iedereen aan het huilen bracht! In Nederland leert zij zo snel mogelijk Nederlands terwijl ze per bakfiets haar drie jonge kinderen de buurt doorkruist. Maar het bleef jeuken. Ze zou zo graag haar talent weer doorgeven, hier aan kinderen in de buurt…

Tekst Veronica van Roon | Foto John Turnell

De muziekschool was voor veel ouders in Transvaal nog een te hoge drempel, niet in de buurt en relatief duur. Ook was daar geen mogelijkheid de lessen eerst een tijdje uit te proberen. Dan zijn er de scholen. Zij bieden kortstondige muziekprojecten die meestal na een paar weken weer stoppen.

Tamara bleek een gat in de markt! Wij gingen samen in gesprek met Tugela85. Zij boden een prachtige ruimte, de blauwe zaal waar Tamara elke zaterdag haar lessen zou kunnen starten. Kinderen stonden te popelen om met pianoles te beginnen, maar de aanwezige piano stond vaak op de gang en was lastig te verslepen.

Gelukkig bood de gemeente een startbedrag waarvoor Tamara een elektrische piano kon kopen. De eerste drie maanden zouden de kinderen het symbolische bedrag van 1 euro per keer betalen!

Het ‘pianoproject Tamara Transvaal’ werd een overweldigend succes. Elke zaterdag had Tamara tien kinderen die in groepjes van drie of vier een uur les kregen. Spoedig stroomden de aanmeldingen binnen. Tamara moest zelfs kinderen op de wachtlijst zetten.

Na vijf maanden planden we de eerste muziekuitvoering al. Om de ouders van de kinderen en de buurt te laten zien wat de kinderen geleerd hadden en … om de kinderen hun eerste podiumervaring te laten beleven!

Het was een warm welkom op de dag van de uitvoering in de blauwe zaal van Tugela85. Diverse ouders hadden voor cakes en hartige hapjes gezorgd en de stoelen stonden in een halve cirkel rond de piano. Al gauw stroomde de ruimte vol en moesten meer en meer stoelen worden aangerukt. Alle kinderen waren aanwezig.

De jongste deelneemster van vijf jaar beet de spits af en legde haar sierlijke vingertjes zorgvuldig op de toetsen! Toen durfde de rest ook wel, en een voor een speelden de kinderen hun stuk, soms samen met Tamara terwijl zij hen ondersteunde en bij een foutje geruststelde.

De uitvoering werd afgesloten met onder meer een Armeens wiegelied met fluit, piano en zang van Tamara. Daarna werden alle deelnemers naar voren geroepen. Elk kind kreeg een diploma voor de eerste termijn en een roos! Ook was er ijs voor alle kinderen, en toen barstte het feestje los. De kinderen renden rond, de tuindeuren stonden open en er was een warme , vrolijke sfeer. Ook na het evenement bleven ouders en kinderen nog gezellig hangen in het zonnetje voor Tugela85.

En Tamara gaat door met haar project. Dit was voor haar een echt ‘thuiskomen’ in Nederland: ze kan nu doen wat ze het liefste wil: muziektalent ontplooien van kind.

Vorig artikelEnergieontbijt opent buurtfeest op de Radioweg
Volgend artikelDe Rode Loper op School bouwt aan een SuperStad