Home Sport&Fit Pieter Nieuwland College: Uitblinkers in flagfootball

Pieter Nieuwland College: Uitblinkers in flagfootball

0

Het Pieter Nieuwland College werd voor de achtste keer in 15 jaar Amsterdams kampioen flagfootball. Daarom mogen ze voor de vijftiende keer achter elkaar mee doen met de Nederlandse kampioenschappen op 18 juni in Utrecht.

Flagfootball  is een variant van American football. De spelregels zijn verder bijna hetzelfde, maar het speelveld is kleiner. Bij flagfootball wordt gespeeld met teams van vijf spelers. Zij spelen met vlaggetjes aan de zijkanten van hun middel. Die vlaggetjes moeten er af worden getrokken. Voor deze sport is tactiek en strategie nodig. Bij flagfootball mag je niet tackelen. Elke speler heeft een specifieke taak. Als je bij de aanval over de middenlijn kan komen in maximaal vier pogingen, dan krijg je weer vier pogingen om in de ‘end zone’ te komen. Als dat lukt, scoor je zes punten. Als het niet lukt dan mag de verdediging op dezelfde manier een poging wagen om te scoren.Het verdedigende team moet de aanval proberen te verhinderen door middel van het aftrekken van de vlaggetjes. Als dat lukt scoren zij zes punten.

Maar liefst acht keer Amsterdams kampioen

Amsterdams kampioenschap
Medio april organiseerde Topscore Amsterdam voor de zestiende keer de Amsterdamse kampioenschappen flagfootball. Topscore is een naschoolse sportorganisatie die zich inzet voor kinderen op de lagere en middelbare scholen. Zij organiseren na schooltijd sporten zoals voetbal, basketbal, tennis, streetdance, American football en nog veel meer. Bij Topscore zijn er twee leeftijdscategorieën flagfootball-spelers. Het Junior Varsity team is voor spelers van 12 tot 15 jaar. In deze groep werd het Pieter Nieuwland College eerste en het Varsity team, van 16 tot 18 jaar, werd tweede. Beide teams van het Pieter Nieuwland College mogen meedoen met de Nederlandse kampioenschappen in juni.

Zes maanden van voorbereiding
De wedstrijden begonnen met twintig deelnemende Amsterdamse scholen. In de poule van de Junior Varsity streden twaalf scholen om de fel begeerde cup. Samen met coach Bob Omar hadden de spelers van het Pieter Nieuwland College zich zes maanden voorbereid voor dit jaarlijkse school evenement. Coach Bob geeft al vijftien jaar flagfootball bij het Pieter Nieuwland College. In deze periode zijn ze maar liefst acht keer Amsterdams kampioen geworden, zeven keer tweede, één keer Nationaal kampioen en één keer All star kampioen. Hopelijk lukt het zijn teams in juni om daar een paar nationale titels aan toe te voegen.

Bob Poublon | 06 1403 4297

Vorig artikelBurgemeester komt met strengere eisen voor festivals
Volgend artikelIJburgers willen meepraten over opvang nieuwe Amsterdammers