Home Duurzaam Plastic op je bordje

Plastic op je bordje

0

Koningsdag was de koudste en natste 27ste april, sinds 1967 en bijzonder winderig. De dag erna is het weer voorjaar en windstil. In de zon wandel ik met mijn hond op de Middenweg. Aan het begin van het Voorlandpad, ligt een oranje ballon, die ik oppak.

Dick Feenstra | Dwars

Mijn hond laat ik loslopen ook al mag dat daar eigenlijk niet. Het is zijn favoriete voetpad, met oude lindes en essen en hij loopt met de staart in een krul, snuffelend, een tiental meters vooruit. Met de oranje ballon in mijn hand volg ik hem en besluit om het zwerfvuil, dat ik tegenkom mee te nemen, zonder van het asfalt van het Voorlandpad af te gaan. Tot aan de brug van de Radioweg is zo’n tweehonderd en vijftig meter. Mijn hond zet tevreden geursporen uit en met een gevonden plastic wegwerpflesje gaat hij het pad af. Op tijd vind ik een regenponcho in het gras, zodat ik zwerfvuil, dat ik tegenkom op die paar honderd meters kan meenemen om er later een foto van te maken.

Wegwerpwereld
In de grote gracht van het Voorlandpad, even voor Buunk, drijven twee plastic draagtassen van AH en de Vomar en iets verderop een geplastificeerde milkshakebeker van McDonald met plastic dekseltje en een wit rietje. Het recht opstaande rietje, krult in een sierlijke boog, als een vaan van de wegwerpwereld.

In de grote gracht van het Voorlandpad drijven twee plastic draagtassen

Het door de natuur afbreken van een plastic rietje duurt zo’n 300 tot 500 jaar, denken wetenschappers. Greenpeace meldt, dat wereldwijd, in 50 procent van de magen van walvissen en dolfijnen plastic is aangetroffen. In negen van de tien zeevogels en in één op drie zeeschildpadden werd deze onverteerbare stof ook gevonden. Rond de Britse eilanden zwemmen nog hooguit negen orka’s. De populatie wordt in zijn voortbestaan bedreigd.

Dat komt door pcb’s, die veelvuldig gebruikt werden bij de productie van olie, plastic, verf en bestrijdingsmiddelen. Die pcb’s komen net als deeltjes plastic in het water terecht en via plankton, in garnalen, mosselen en vissen. Die worden weer gegeten door grotere dieren als zeehonden en haaien. Als een orka vooral haaien en zeeleeuwen verorbert, krijgt hij zoveel van die opgehoopte stoffen binnen, dat er schade wordt veroorzaakt aan het immuunsysteem en aan de lever. Dit leidt tot verminderde weerstand en onvruchtbaarheid.

Elk monster met ontlasting van mensen bleek microplastics te bevatten

Ontlasting
Wij eten garnalen, mosselen en vissen. Ik heb zelfs haai mogen proeven, die Mexicaanse vissers hadden gevangen, geslacht en op een vuurtje roosterden. Met ons voedsel en via de lucht krijgen ook wij microdeeltjes plastic binnen. Elk monster ontlasting dat wetenschappers onderzochten van mensen over de hele wereld bleek microplastics te bevatten. Microplastics ontstaan door het slijten en uiteenvallen van bijvoorbeeld een flesje of een draagtas. Dat gebeurt door de invloed van zonlicht, wind, water en vorst. Microplastics zijn niet alleen aangetroffen in vrijwel alle vormen van zeeleven, maar ook in voedsel, in drinkwater en in huisstof.Bij het verwerken van voedsel en verpakken ervan komen plastic deeltjes in ons eten terecht. De plasticsoort die het meest werd gevonden was polypropeen (PP), wat ondermeer gebruikt wordt voor verpakkingen, plastic flessen, meubelen en huishoudelijke apparaten.

De grootte van de gevonden plastic deeltjes in menselijke ontlasting varieert van 50 tot 500 micrometer. Een micrometer is een duizendste deel van een millimeter. Per 10 gram ontlasting werden er gemiddeld 20 plastic stukjes gevonden. We krijgen dus onvrijwillig plastic binnen. De kleinste deeltjes kunnen via de lucht in de longen komen of via het eten in de bloedbaan en dus ook in de lever. Verder onderzoek naar mogelijke gevolgen is nodig, maar u bent gewaarschuwd: plastic dump je niet op straat of in de natuur, want je krijgt het op je bordje terug.

Vorig artikelKoning Winter van z’n troon
Volgend artikel‘Les Grandes Formes’