Home Overzicht Pontonbrug over het IJ als tijdelijk monument

Pontonbrug over het IJ als tijdelijk monument

0

In 1945 verbond een brug van ponten over het IJ het centrum van Amsterdam met Noord. Op 5 mei 2016 wordt deze in de vorm van een pontonbrug opnieuw aangelegd, als tijdelijk monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam. De brug wordt officieel in gebruik genomen om 14.00 uur, tot 16.00 uur is hij opengesteld voor publiek. Als eerste lopen brugwandelaars van weleer, samen met kinderen uit Noord en de burgemeester Eberhard van der Laan.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog waren het centrum van Amsterdam en Noord verbonden door een brug gemaakt van pontveren. Om schaarse brandstof te sparen waren alle autoveren van de stad aan elkaar geschakeld. Uit nood geboren ontstond zo de eerste fysieke verbinding tussen de oude stad en Noord.

In 2015 hebben naar aanleiding van een oproep vele Amsterdammers hun herinneringen over de oude pontenbrug gedeeld. Mevrouw Tini Stoovelaar-Udo (1925) liep destijds een paar keer per week over de pontenbrug. ‘Maar één keer werd ik (…) aangehouden. Toen zei een van de mannen: ‘Wat heb je bij je?’ Ik had dan weer melk, en dat mocht niet. Ik zei: ‘Ach meneer het is vandaag Sinterklaas en het is een Sinterklaascadeautje voor mijn moeder. De soldaat zei hierop: ‘Dat vind ik een heel raar cadeau’. Toen werd ik zo kwaad en zei ik: ‘Nou dan heeft u zeker nog nooit honger gehad!’ En toen mocht ik doorlopen.’ De verhalen van de bruglopers van welleer vind je op www.4en5mei.amsterdam

Ponten aaneen in 1944 | Historisch Archief Tuindorp Oostzaan.