Home Overzicht Pop-up museum verzamelt rituelen uit Oost

Pop-up museum verzamelt rituelen uit Oost

1

Het Tropenmuseum zoekt de buurt op en treedt buiten haar muren met het pop-up museum Mijn Ritueel in de eerste van Swindenstraat. Je kunt de pop-up gratis bezoeken en bijdragen aan de tentoonstelling door het delen van je eigen ritueel. Zo ontstaat een tentoonstelling van persoonlijke verhalen uit Oost. Maar er is meer. Met een  ontdekkingstocht door het Javakwartier kun je culinair Oost ontdekken.

Welke rituelen leven onder buurtbewoners in de stad? Waar halen ze hun rituelen vandaan? Hoe geven rituelen zin en betekenis aan het leven? En op welke manier zijn de rituelen van de stad verbonden aan de collecties van het Tropenmuseum? Deze vragen onderzoekt het Tropenmuseum in de pop-up Mijn Ritueel – een tentoonstelling vol fotografie en persoonlijke verhalen.

Rituelen uit de wereld: Amsterdam zit er vol mee. Net als het Tropenmuseum. Het zijn gebruiken die betekenis en kleur geven aan ons leven. Ze horen bij gebeurtenissen rondom feest, afscheid, geboorte en liefde. Ze herinneren aan belangrijke momenten in onze geschiedenis zoals bij Keti Koti en Bevrijdingsdag. En ze geven uiting aan religieuze tradities als Allerheiligen, Holi en het Suikerfeest.

Amsterdam zit vol rituelen

Het Tropenmuseum zoekt de buurt op en treedt buiten haar muren. In het gratis pop-up museum Mijn Ritueel zie en hoor je de rituelen van buurtbewoners. Je kan deelnemen aan workshops, lezingen en rondleidingen of bijdragen door het delen van jouw eigen ritueel. Zo maken mensen uit Oost en het museum samen een inspirerende tentoonstelling van persoonlijke verhalen uit Oost.

Wereldculturen ontmoeten elkaar

Met het project Mijn Ritueel gaat het Tropenmuseum verbinding aan met de buurt. Wereldculturen ontmoeten elkaar in het Tropenmuseum, net als in Oost. Bewoners  dragen verhalen met zich mee die actuele betekenissen geven aan de collectie van het Tropenmuseum. Met deze persoonlijke verhalen wil het museum haar collectie meer betekenis geven en zo meer naar het nu halen.

Eten speelt vaak grote rol in rituelen

Naast het pop-up museum trekt het Tropenmuseum nog verder de buurt in met de Javastraat Foodtour. Eten is onlosmakelijk aan cultuur verbonden en speelt vaak een grote rol in rituelen. Vanaf 12 mei starten eigentijdse tours langs verschillende eetgelegenheden, waar je proeft, luistert en ondernemers ontmoet. Het gaat om een culinaire ontdekkingsreis langs baklava, Turkse mezzes, koffie en nog veel meer. Achter elk gerecht schuilt een bijzonder verhaal.

Pop-up Tropenmuseum Mijn Ritueel | Eerste van Swindenstraat 469 | Open van 29 mei tot en met 30 november op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur | Gratis entree | Check https://www.tropenmuseum.nl/popup

Javastraat Foodtour | Op 12, 19, 26 mei, 9, 16, 23, 30 juni van 12.00 to 14.00 uur | Vanaf 12 jaar | Maximaal 10 deelnemers | € 35,00 per persoon inclusief een vrijkaartje voor een museumbezoek | Reserveer www.tropenmuseum.nl | Check  www.tropenmuseum.nl

1 REACTIE