Home Groen PopinnPark met kurk

PopinnPark met kurk

0

Er is een nieuw groen park aan de Middenweg. Overdekt. Wie nieuwsgierig is kan zo naar binnen lopen en rondkijken in een wereld van gras, planten, een kampvuurtje en kurk. Veel is er kunst. Maar het idee achter PopinnPark draait meer om duurzaamheid en om het bij elkaar brengen van buurtbewoners die samen aan die duurzaamheid willen werken.

Door Anneke Hesp | Beeld Hans Heitgeert

Oost is een nieuwe hangplek rijker. Behalve de open parken en de talloze plekken voor een drankje en een hapje is er nu het PopinnPark. Wil je zitten en je boek lezen, wil je thee, wil je je eigen picknick meenemen, wil je er afspreken? Het kan allemaal. En je betaalt wat je vindt dat het waard is.

De initiatiefnemers René Dronkers en Esther Verhamme vinden dat geen riskant gegeven. ‘Het is eerder gedaan en het kan goed werken. Vertrouwen geven werkt echt.’ Ruimte voor dit soort experimenten is een van de ongewone trekjes aan de nieuwe pop-in winkels zoals we die de afgelopen jaren in Oost zien ontspringen. En de mensen achter het park willen niets minder dan de planeet verbeteren en begrijpen goed dat bij die brede ambitie kleine maar radicale stapjes nodig zijn.

Vrijwilligers
Dronkers is zelf jarenlang reclameman geweest en raakte ervan overtuigd dat met pure commercie die ambitie niet echt werkelijkheid zou kunnen worden. ‘Je kunt niet je hele leven doorgaan met lucht verkopen. Zo’n jongen als Boyan Slat die begonnen is met The Ocean Cleanup. Dat is toch een voorbeeld dat duidelijk maakt dat we allemaal stappen kunnen maken die uiteindelijk de planeet beter maken.’

Daarom staat PopinnPark ook open voor vrijwilligers. Dronkers: ‘Er is zoveel te doen. Groene vingers? Fijn, maar liefde voor groen is ook prima.’

Bovendien worden er wel degelijk ook zakelijke belangen gediend. Dronkers: ‘Je kunt hier luieren in een echte Fatboy, de planten in flessen bewonderen en allerlei toepassingen van kurk bekijken. Zo beschouwd is dit eigenlijk een showroom voor alles wat je hierbinnen aantreft. Ook de draagbare tuinen zijn gewoon te koop.‘

Films
Honderd jaar geleden was op deze plek het Oostertheater. Daar werden stomme films vertoond, waarbij een explicateur nodig was. Met de komst van de geluidsfilm veranderde het Oostertheater in het Bio Theater. Aan in totaal 60 jaar bioscoopfunctie herinneren nog de vloer die heel geleidelijk omlaag loopt en de overgang tussen het gewone plafond (vroeger zat daar het balkon boven) en een nieuwer planken plafond dat gemaakt werd toen MS Mode erin kwam. Maar de winkel moest sluiten en eind van dit jaar volgt de sloop van het pand.

Nu zijn er ook weer films te zien op deze plek. PopinnPark presenteert elke woensdagavond films die te maken hebben met groen, natuur of duurzaamheid. Andere evenementen rond dit thema zijn workshops en wekelijkse lezingen. Verder staan kunstexposities en op zondagen optredens van singer-songwriters op het programma.

In de ochtenden zijn er lessen mindfulness, tai-chi, zwangerschapsgym en yoga en natuurlijk is er op de woensdagmiddagen een programma voor kinderen. Maar er is ook nog ruimte voor verjaardagen, bedrijfsborrels, presentaties, het showen van je nieuwe baby als je eigen appartementje wat te klein is. En vooral voor festiviteiten met een groen tintje.

popinnpark.nl | facebook.com