Home BoekvandeWeek Prachtig boek met gedurfd slot van de Gouden Griffel winnaar

Prachtig boek met gedurfd slot van de Gouden Griffel winnaar

0

41 Het is oorlog, het is winter en er is in de grote steden nauwelijks nog te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken per binnenschip met een grote groep ondervoede “bleekneusjes” naar het plattenland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Jaap wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een kinderloos echtpaar, ver van huis. Hij moet letterlijk van zich afslaan om in zijn nieuwe wereldje waarin alles vreemd is en een plek voor zichzelf op te eisen. Ondertussen gaat de oorlog gewoon door en vraagt hij zich af wanner hij zijn ouders weer terugziet. Zouden ze nog wel leven? en hoe vergaat het Nel en kleine Kees?

Jaap mist thuis, zeker als hij te maken krijgt met een persoonlijke oorlog, tussen hem en klasgenoot Tjeerd. Na vier maanden mag hij terug, maar hoe is het zijn familie in de tussentijd vergaan?

Het is de eerste keer dat de 64-jarige Meinderts de Gouden Griffel wint, hoewel hij al 34 jaar actief is als kinderboekenschrijver en meer dan dertig boeken schreef.

De jury noemde Meinderts’ roman een „prachtig boek met gedurfd slot waarin Meinderts in sobere taal een indringend beeld van de ontwikkeling van een jongen in oorlogstijd geeft”. „Meinderts maakt de steeds heviger honger en kou voelbaar in schrijnende scènes, pijnlijke details en krachtige zinnen”, aldus de jury.

Meinderts levert opnieuw een prachtboek af, dat bovendien smaakvol is vormgegeven en geïllustreerd.

_____

Naar het Noorden is geschreven door Koos Meinderts,
met illustraties van Annette Fienieg,
is uitgegeven door Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145