Home Levensvisie Praten over levenskunst en praktische wijsheid in de Meevaart

Praten over levenskunst en praktische wijsheid in de Meevaart

0

Afgelopen jaar heeft ‘Wijkbegeerte’, een samenwerkingsverband van mensen uit de academische wereld en buurt organizers, in de Meevaart een reeks bijeenkomsten georganiseerd over wijze mannen en vrouwen in de Islam. Hoe zij dachten over hun maatschappij, over politiek, geloof en vrijheid. Nu start een serie van zes nieuwe bijeenkomsten die alles te maken hebben met levenskunst en praktische wijsheid.

Uitgangspunt zijn zes thema’s uit het dagelijkse leven of onderwerpen die in het huidige maatschappelijke debat een belangrijke rol spelen zoals hebzucht, vrijheid en de positie van de vrouw. Uitgangspunt vormt ook de manier waarop Nederlands grootste denker, Spinoza, én vooraanstaande islamitische denkers zich met deze onderwerpen hebben beziggehouden.

De bedoeling is om op een praktische en aangename wijze samen onze kennis van de wereld en inzicht in onszelf te vergroten. Het thema op 26 oktober, dat is de eerste bijeenkomst, is tolerantie. Voor Spinoza is tolerantie een onmisbare voorwaarde om tot een leefbare samenleving te komen. Bovendien heeft hij ook zo zijn ideeën over de oorzaken van intolerantie. Jos Scheren, die zich al jaren met Spinoza bezighoudt zal daarover een en ander zeggen. Kamel Essabane zal de grote Islamitische denker Ibn Rushd ( Averroes) introduceren en laten zien wat deze over tolerantie dacht. Kamel Essabane is filosoof en religiewetenschapper en werkzaam bij de Thomas More Hogeschool in Mechelen als docent islamitische godsdienst.

Wijkbegeerte op 26 oktober om 19.30 uur in de Meevaart, Balistraat 48A.