Home Overzicht Première unieke serie tijdens transgender filmfestival in Kriterion

Première unieke serie tijdens transgender filmfestival in Kriterion

0

Voor de tweede maal is Filmtheater Kriterion het episch centrum van TranScreen, Europa’s grootste transgender filmfestival. We blijven nog even in de superlatieven, want deze zondag gaat The Switch, de allereerste transgender serie ooit, in première. Ian van der Putten, marketing director, van OUT tv, bracht de serie naar Nederland: ‘Ik ben hartstikke trots!’

Hester Aalberts

Het festival brengt een mix van films uit de hele wereld. Zowel speelfilms, korte films, mainstream, experimenteel, professioneel en community films. TranScreen wil de zichtbaarheid en de acceptatie van genderdiversiteit vergroten door onder meer discriminatie, stereotyperingen en onrechtvaardigheid van deze groep aan de kaak te stellen. Tegelijkertijd is een festival van herkenning en onderlinge versterking voor de transgender community zelf.

Zondag 2 juni is alweer de laatste dag en om drie uur ’s middags presenteert OUT tv de eerste aflevering van The Switch. Van der Putten: ‘In de serie worden alle transrollen ook daadwerkelijk door transacteurs vertolkt. Dat is volstrekt uniek.’

The Switch volgt het leven van Sü, die het Amerika van Trump ontvlucht en haar leven herstart in Canada. Ze begint in een nieuw land aan een nieuwe carrière met een nieuwe gender. De eerste twee veranderingen gaan relatief makkelijk. Maar als ze aan de derde switch begint, raakt zij haar baan kwijt.

De serie past hiermee naadloos in de visie van het festival dat het besef over de maatschappelijke gevolgen voor transgenders inzichtelijker wil maken. Tegelijk blijft The Switch wel luchtig. Amy Fox, uitvoerend producent en zelf transgender, heeft de serie namelijk voorzien van een gezonde dosis humor en zelfspot. ‘En er spreekt hoop uit’, aldus Fox.

Zondag 2 juni om 15.00 uur gaat The Switch in première. Achteraf wordt met een drankje nagepraat in het café. De toegang is gratis. Wel bestaat de mogelijkheid een kaartje te schenken aan een queer vluchteling. Kriterion verdubbelt de gedoneerde toegangskaarten.

Check www.transcreen.eu | www.out.tv | Out tv is te zien op Ziggo kanaal 129

De make-up crew maakt actrice Julie Vu op voor de volgende shoot.