Home Duurzaam Proef met deelmobiliteit om autogebruik terug te dringen

Proef met deelmobiliteit om autogebruik terug te dringen

0

De gemeente wil autobezitters verleiden hun auto te laten staan en te kiezen voor een ander vervoermiddel. Als proef wordt dit najaar aan honderd houders van een parkeervergunning gevraagd hun auto niet te gebruiken. Met reiscredits kunnen zij gebruik  maken van alternatieve vervoersmiddelen.

Met deze proef wil de gemeente meer inzicht krijgen in het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen, zoals (deel)fietsen, (deel)auto’s, (deel)scooters, taxi, bus, metro en tram. Tegelijkertijd ervaren deelnemers hoe het is om een tijd lang op een andere manier te reizen dan met de auto.

Alternatieve vervoermiddelen
De proef moet ook helpen inzichtelijk te maken of bestaande, alternatieve vervoersmiddelen een volwaardig alternatief kunnen vormen voor eigen autobezit. Bewoners die deelnemen moeten minimaal twee maanden hun parkeervergunning inleveren. De auto wordt geparkeerd in een gemeentelijke garage. In ruil daarvoor krijgen ze 500 zogenaamde reiscredits ter waarde van € 500. Daarmee kunnen zij gebruik maken van alternatieven voor hun auto.

Duurzaam en bereikbaar
Het project past in de doelstellingen van het college om de stad bereikbaar te houden en mensen met alternatieve vervoersmiddelen te laten reizen. Dat draagt tegelijk bij aan het verder verduurzamen van mobiliteit in de stad. Die zaken zijn hard nodig vindt wethouder Sharon Dijksma. ‘We weten uit onderzoek dat een auto in Amsterdam gemiddeld 23 uur per dag stil staat. Dat is zonde omdat de plekken waar deze auto’s staan voor veel andere dingen gebruikt kunnen worden, zoals spelen of het parkeren van fietsen.’

‘Door Amsterdammers bewust te maken van andere, vooral gedeelde alternatieven, benutten we de openbare ruimte – die van ons allemaal is – een stuk efficiënter en maken we Amsterdam leefbaarder voor iedereen. Tegelijkertijd draagt dit bij aan het bereikbaar houden van de stad.’

Meedoen
Als je mee wil doen aan de proef kun je je vanaf maandag 3 september 2018 aanmelden op de site van de gemeente. Inwoners uit alle stadsdelen zijn uitgenodigd, maar er is slechts plek voor honderd deelnemers. Hierbij geldt, wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wil je op de hoogte worden gehouden? Laat het de gemeente weten online formulier.