Home Overzicht Proef ophalen grofvuil werkt niet. Rommel op straat en veel irritatie

Proef ophalen grofvuil werkt niet. Rommel op straat en veel irritatie

2

In mei is in de Watergraafsmeer proef gestart met het laten ophalen van grofvuil en grote elektrische en elektronische apparatuur op afspraak. Dat kan telefonisch of online. Het loopt na drie maanden verre van vlekkeloos tot irritatie van bewoners. Het relaas van één afspraak.

Tekst en foto’s Corrie Groen

Maandagavond heeft iemand een grote berg afval op de hoek van de staat gelegd. Geen idee door wie. Woensdag is het nog niet opgehaald en ’s morgens gebeld. Mijn naam, adres en het adres waar het vuil ligt opgegeven. ‘Het is nog voor elf uur, misschien kan het vandaag nog gehaald worden, anders wordt het morgen. Wilt u weten wat er met uw melding gedaan wordt?’. ‘Nee, dat is niet nodig ik zie vanzelf als het opgeruimd is.’

Donderdag afgewacht. Een vuil ophaalwagen rijdt langzaam voorbij, maar gaat rustig verder. Handhaving komt een keer langs, er gebeurt niets. Vrijdagochtend weer gebeld. ‘Wat is het registratienummer van de melding?’ ‘Geen idee.’ ‘Zonder dat nummer kan ik niet nakijken wat er met de melding is gebeurd.’ Bij de melding geef je je naam, adres en adres waar het vuil ligt op.

 

Het hele verhaal wordt nog een keer opgenomen. Nu wil ik wel een registratienummer. Dat wordt via mail toegestuurd. De telefoniste weet niet of het vandaag nog opgehaald kan worden. ‘Dus dan blijft het tot na het weekend liggen?’ ‘ Ja.’ Ik ontvang de mail. Binnen vijf (!) werkdagen zal er iets met mijn melding worden gedaan.

Intussen blijkt dat mijn buurman de berg vuil ook al twee keer gemeld heeft. Met het registratienummer. Ook zijn eigen aangemelde doosje vuil, dat op vrijdag inmiddels bij de grote berg gezet is, is blijven staan. De berg verandert steeds van samenstelling. Voorbijgangers nemen wat spullen mee, mensen die de berg zien en ook iets op te ruimen hebben leggen het keurig bij de stapel.

.

Maandag geen grootvuilwagen. Veegkarretjes rijden langs en melden het kennelijk ook niet. Een schouwer met een oranje hesje stapt van zijn brommer, maakt foto’s en plakt een sticker op het vuil. Daarop staat onder andere dat dit vuil zonder melding op straat gelegd is en dat je daar een boete van minstens 90 euro voor kan krijgen. Er zal buurtonderzoek worden gedaan.

Dinsdagochtend wordt eindelijk de troep opgeruimd. De straat is smerig. Er ligt o.a. een heleboel plastickorreltjes. De vuilophalers hebben kennelijk geen bezem. Als later een van de bewoners de straat aanveegt komt een veegkarretje voorbij dat stug doorrijdt en niet bedenkt dat ze die rommel wel even in hun bakje kunnen gooien.

Intussen weten we wie de rommel buiten heeft gezet. Deze man blijkt van tevoren een ophaalafspraak met de gemeente te hebben gemaakt en daarna hij heeft in de loop van de week nog twee keer gebeld omdat het vuil niet opgehaald werd. Nadat het vuil was opgehaald  kreeg ik keurig een mailtje van de gemeente dat mijn melding afgehandeld was.

Wat mij betreft kan de hele pilot verder afgeblazen worden en het personeel van de reinigingsdienst een cursus krijgen:  ‘het vuil dat ik onderweg tegenkom neem ik mee en als het te groot is stuur ik onmiddellijk een grote auto, want wij houden van een schone stad en geven als stadsreiniging het goede voorbeeld.’

Kort samengevat: in totaal zijn zeven meldingen bij de gemeente gemaakt (14020) dat er groot vuil op de hoek van de straat ligt en het resultaat is dat het acht dagen duurt voordat de berg weggehaald wordt.
ok beter voor het milieu!

2 REACTIES

  1. Er wordt nu na een jaar door de gemeente geclaimd dat het 25% minder Co2 uitstoot heeft opgeleverd maar dat lijkt mij erg sterk…
    Als de vrachtwagen nu iedere dag rond moet rijden voor verspreide afspraken + nog extra rondes voor controleurs, dan kan mij mij niet voor stellen dat dat efficiënter is dan 1x per week alles op 1 vaste route meenemen.

    Wel hebben we door de nieuwe regeling tot in begin februari mogen genieten van vele rondslingerende, niet aangemelde kerstbomen in Watergraafsmeer 🙂