Home Overzicht Protest tegen splitsen van herdenking slavernijverleden en viering Keti Koti

Protest tegen splitsen van herdenking slavernijverleden en viering Keti Koti

0

Dit jaar heeft voor het eerst is de herdenking van het afschaffen van de slavernij en het vieren daarvan niet op een dag plaatsgevonden. Actievoerders maakten tijdens de herdenking op 30 juni duidelijk dat de herdenking en de viering op één dag plaats hoort te vinden. Zij maakten lawaai met deksels en fluitjes waardoor de plechtigheid werd verstoord. De politie verwijderde uiteindelijk de demonstranten. Clarence Seedorf trad op als bemiddelaar en riep op tot respect en rust.

Enkele tientallen betogers maakten tijdens de herdenking in het Oosterpark lawaai omdat ze het niet eens zijn met het besluit van het NinNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden, om de herdenking en de viering los van elkaar te organiseren. Die dag moet zoals tot op heden zijn 1 juli. Dat is de dag waarop in 1863 de slavernij werd afgeschaft.

Clarence Seedorf bemiddelt
Schrijfster Astrid Roemer wilde een toespraak houden, maar die werd verstoord door het lawaai. Kabaal is volgens haar goed om boze geesten te verjagen, maar haar toespraak kon zij niet afmaken. Oud-voetballer Clarence Seedorf trad op als bemiddelaar en vroeg de actievoerders om respect. ‘Dit is niet wat onze voorouders zouden willen zien.’ Door zijn tussenkomst werd het lawaai minder en kon de schrijfster haar toespraak afmaken. Burgemeester Van der Laan gaat met de betogers in gesprek over hun bezwaren.

Keti Koti Festival
Morgen op 1 juli wordt vanaf 14.00 uur in hetzelfde Oosterpark de bevrijding van de slavernij gevierd met het Keti Koti Festival. Daaraan vooraf vertrekt om 13.00 uur de Bigi Spikri optocht vanaf het Waterloopleijn naar het Oosterpark