Home Indische Buurt Prullenbak in Batjanstraat geeft complimentje als je afval erin gooit

Prullenbak in Batjanstraat geeft complimentje als je afval erin gooit

0

Afval weggooien wordt in de Batjanstraat een beleving. Daar staat sinds vandaag een pratende prullenbak. Als je afval in deze bak gooit, krijgt je een verrassend complimentje of andere positieve reactie. Maar er gebeurt meer in deze nog onbekende straat.

Foto’s Corrie Groen

De prullenbak werd goed ontvangen door leerlingen van basisschool de Waaier die bij de officiële opening een feestelijk lied zongen. Bij restaurant Thúskomme in de Batjanstraat werden ze verwend met een bekertje fris. De lege bekertjes mochten ze in de sprekende prullenbak gooien en dat leverde leuke reacties  op. De prullenbak blijkt zo een creatieve manier om zwerfafval tegen te gaan.

Al drie pratende prullenbakken
In totaal zijn er inmiddels drie pratende prullenbakken in de Indische Buurt. De andere twee zijn te vinden op het Makassarplein en op het Sumatraplantsoen. Als de bakken effectief blijken, zullen ze op meer locaties in oost worden geplaatst.

Opknapbeurt voor Batjanstraat
Afgelopen jaren heeft de Batjanstraat een opknapbeurt gekregen. Het stadsdeel heeft de openbare ruimte opgeknapt en een wormenhotel geplaatst. Eigen Haard renoveerde de woningen, de horecaruimte en de bedrijfsruimtes rondom de Batjanstraat. In de voormalige Batjanschool verhuurt de woningcorporatie muziekwoningen voor startende musici. Op de begane grond van het gebouw zitten de wijkbeheerders van Eigen Haard en de BatjanBuren.

Muziekstraat
Sinds kort is Thúskomme in de straat neegestreken. Dat is een café restaurant met een vleugje Fryslân en een zonnig terras. Bovendien zijn er in het pand verschillende creatieve en muzikale activiteiten gehuisvest. In de Batjanstraat is ook de bezoekersingang van de NedPHO-Koepel, de voormalige Majellakerk, waar het Nederlands Philharmonisch Orkest een zaal, repetitieruimtes en kantoren heeft.