Home Groen Rat eet brood, reiger eet rat

Rat eet brood, reiger eet rat

0

Met een paar mensen stond ik te wachten op de hoek van de Populierenweg. Om precies te zijn bij het plantsoen van de spoordijk tegenover de Oba. In het plantsoen was een zak broodjes geleegd. Wij waren het er over eens dat dat ratten en muizen aantrekt.

Teskt en foto’s Corrie Groen

Op een afstandje stond een reiger. Hij leek ook belangstelling te hebben voor de broodjes, maar kwam niet dichterbij. Opeens dook hij met zijn kop in de grondbedekkers en had een rat in zijn snavel. Daarmee ging hij aan de wandel. De rat spartelde niet, die was waarschijnlijk al dood. Het was niet te zien of dat door toedoen van de reiger was gebeurd.

Omdat iedereen opeens de reiger met rat wilde fotograferen liet de vogel zijn prooi los, bleef een poosje staan draaide zich om, liep statig weg en bleef dicht in de buurt en keek quasi ongeïnteresseerd de andere kant op.

Mijn fototoestel hield ik in de aanslag. En ja, na een paar minuten keerde de reiger langzaam op zijn schreden terug en wist precies waar hij tussen de dichte beplanting zijn prooi weer kon oppikken.

Ik was in de veronderstelling dat reigers alleen vis, soms hele grote en kleine vogels eten. Dat blijkt niet juist te zijn. Reigers eten wel degelijk andere dieren, waaronder ratten.