Home Levensvisie Ravidassia in Betondorp

Ravidassia in Betondorp

0

Op de hoek van de Veeteeltstraat en de Brink, in het bijzondere Betondorp, is in de vroegere volkshogeschool, tegenwoordig een tempel van Ravidassia’s die Shri Guru Ravidass Tempel heet. Op zondagmiddag komen hier zo’n 30 à 40 mensen bijeen voor een eredienst.

Tekst Mirjam Ringer | Foto Frank Schoevaert

Levens-
beschouwingen
in Oost

Alle afleveringen

Bij binnenkomst doe ik mijn schoenen uit en een doekje om mijn hoofd. Pas later besef ik, dat mijn eigen sjaal een betere keuze zou zijn geweest. De vrouwen zijn namelijk allemaal gekleed in prachtige Indiase kleding, met losse omgeslagen hoofddoeken. De mannen hebben bijna allemaal westerse kleding aan met het soort doekje dat ik ook op mijn hoofd krijg. De traditionele tulband zie ik maar bij een paar oudere mannen.

Waaier zwaaien
Ik word meteen heel gastvrij ontvangen en uitgenodigd om wat te eten en te drinken. Lekkere gefrituurde hapjes met een heerlijke saus en zoete thee met melk. We zitten op de grond in een soort antichambre. Binnen in de hoofdzaal ontvouwt de eredienst zich langzamerhand. Ik praat even met een jongen van ongeveer 15 jaar. Hij vertelt dat hij in Nederland is geboren, maar dat zijn ouders uit India zijn gekomen. Op school vertelt hij niks over zijn achtergrond, behalve als iemand er naar vraagt. Opgroeien in twee culturen is overal en altijd lastig.

Als ik het eten op heb, ga ik de grote zaal binnen. Mensen lopen in en uit, mannen en vrouwen zitten gescheiden, maar dit wordt niet strikt gehandhaafd. Op de grond zitten twee muzikanten, de een met een draagbaar orgeltje (harmonium), de ander bespeelt een trom (tabla). Door de muzikanten wordt ook, Bhajan-Kirtan, gezongen uit het heilig boek. Voor in de zaal staat een soort altaar waarop het heilige boek, Amritbani Satguru Ravidass Maharaj JI ligt. Erachter staat iemand met een soort waaier te zwaaien. Er staan ook enkele teksten in het Punjabi, een taal die erg lijkt op Hindi.

Priesteres
Op een gegeven moment loopt iedereen naar de ingang om de priesteres te begroeten die net aankomt. Ik vind het bijzonder dat deze groep Ravidassia’s vrouwelijke priesters heeft, een bewijs dat gelijkheid tussen man en vrouw niet alleen een mooie theorie is. Als de eredienst verder gaat is er ook een vrouw die de liederen, Bhajan-Kirtan, zingt. Sommige mensen zingen zachtjes mee. Het oogt allemaal zeer exotisch voor een Amsterdammer en begrijpen doe ik niks. Gelukkig geeft internet veel informatie.

Kaste
Ravidassia is gebaseerd op de leer van de 13e eeuwse Goeroe Shri Guru Ravidass Maharaj Ji. Net als het Sikhisme zijn er elementen van het Hindoeïsme en van de Islam te vinden in deze religie. Zo gelooft men in 1 God, in zijn alomtegenwoordigheid en zijn almacht. Maar ook in Karma en reïncarnatie. Alle schepselen hebben zielen, die uiteindelijk de bevrijding zullen bereiken. De menselijke ziel wordt gezien als een deeltje of vonk van het Goddelijke. God kan ook in lagere kasten ontmoet worden. Dat het kaste-systeem niet helemaal is opgedoekt is wellicht een kwestie van tijd. God is doel van het menselijk leven en de mens moet zich in alle rituelen concentreren op God.

Rijkdom vergaren
Materialisme, het vergaren van rijkdom heeft geen betekenis in het Ravidassias. Toch zijn Ravidassias vaak welgestelde handelaars door hun gedisciplineerde gedrag. Men mag zich niet terugtrekken uit de samenleving. Roddelen en kwaadspreken worden streng afgekeurd, net als het gebruik van genotsmiddelen als alcohol en drugs. Een positieve houding ten opzichte van het leven wordt aangeraden.

Na een uur wordt het zitten in de lotushouding op de grond me toch wat te veel en besluit ik dat het genoeg is geweest. Met een positief gevoel verlaat ik de Gurdwara van de Ravidassia.