Home BoekvandeWeek Rebekka W.R. Bremmer: ‘De maan danst op het erf van de doden’

Rebekka W.R. Bremmer: ‘De maan danst op het erf van de doden’

1

22 In De maan danst op het erf van de doden schrijft Rebekka W.R. Bremmer over een bewogen periode in de geschiedenis, de Spaanse burgeroorlog. Zij doet dit op een originele wijze door vanuit het perspectief van niet de eerste de beste personages te schrijven. We bekijken de wereld in die tijd door de ogen van grootheden zoals Federico García Lorca, Pablo Neruda en Fanny Schoonheyt.

Bremmer toont op een mooie en innemende manier de complexiteit van de karakters van haar personages. Zo is Neruda een loyale vriend voor Lorca, maar laat hij zijn eigen vrouw en kind aan hun lot over en begint hij een nieuw leven in Chili met zijn minnares. Zowel Neruda als Lorca hebben een maatschappelijk bewogen kant, waarmee ze de wereld oprecht beter lijken te willen maken. We volgen ook ‘wereldverbeteraar’ Schoonheyt, een Nederlandse die in de frontlinie strijdt tegen het fascisme en niet voor niets de ‘koningin van de mitrailleur’ werd genoemd. Een vrijgevochten vrouw, helemaal in die tijd, die haar Nederlanderschap verloor, omdat ze in vreemde krijgsdienst was getreden.

Bremmer biedt een kijkje in het leven van haar beroemde personages en pretendeert niet volledig te zijn, ook al had ik hier en daar best meer over hun beweegredenen willen lezen.

Ze verweeft de bewogen levens van deze bijzondere mensen niet al te opzichtig en beziet alles vanuit het perspectief van ‘de maan’, waarmee ze ook haar verhaal besluit:

‘De maan haalde diep adem en hief haar klaaglied aan.’

_____

De maan danst op het erf van de doden is geschreven door Rebekka W.R. Bremmer, verschenen bij uitgeverij Querido
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145