Home Indische Buurt Reddingsactie voor Flevoparkbad

Reddingsactie voor Flevoparkbad

2

Opnieuw wordt het Flevoparkbad bedreigd. In 2012 wilde stadsdeel Oost het buitenbad al sluiten. Na felle acties verdween dat voornemen van tafel. Nu is er zelfs het plan een enorme tramremise op het zwembadterrein te bouwen. En het buitenbad te vervangen door een gecombineerd binnen- en buitenbad.

Tekst Hansje Galesloot | Foto Eyeamsterdam/Flickr | IJopener

Een extra binnenbad in Oost, daar zullen weinig mensen op tegen zijn. Het Sportfondsenbad is erg druk. Maar waarom komt dat niet op IJburg of Zeeburgereiland? Juist de grote aantallen nieuwe bewoners daar geven aanleiding tot extra zwembadcapaciteit. En zeker vanuit IJburg is de afstand groot naar zo’n nieuw combibad bij het Flevopark.

Het lijkt dus onlogisch, maar er spelen nog twee andere zaken. Allereerst wil het gemeentebestuur een extra ov-verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal aanleggen. Dit is nodig voor de ontsluiting van IJburg en de nieuw te bouwen Sluisbuurt op Zeeburgereiland. De keuze voor een bus of tram wordt eind dit jaar gemaakt, maar het lijkt een tram te worden. De bestaande Amsterdamsebrug is niet geschikt voor deze ov-verbinding. Er moet dus een tweede brug naast komen. Die wordt vermoedelijk twee meter hoger dan de oude brug vanwege de eisen die Rijkswaterstaat nu op dit vlak stelt. Dat betekent langere aanvoerwegen. Kortom, deze tweede Amsterdamsebrug heeft ingrijpende gevolgen voor de strook ten noorden van het zwembad, waar nu lijn 3 zijn eindhalte heeft en Sporthal Zeeburg zich bevindt.

Ook het noordelijke grafveld van de joodse begraafplaats ligt gedeeltelijk in de gevarenzone. De tweede ontwikkeling haalt nog veel meer overhoop. En hier grijpen de gemeentelijke plannen op een niet geheel transparante manier in elkaar. De vele extra trams vereisen de aanleg van een nieuwe tramremise in Oost (nu is er alleen een opstelterrein op Zeeburgereiland). Een remise voor maar liefst 54 trams. Dat enorme gebouw moet vlak naast een tramspoor liggen. Dan zijn er volgens de gemeente vier locaties mogelijk: uitbreiding van de bestaande opstelstrook, een remise in de lus van de oprit naar de A10, een kleine dependance op Strandeiland of… de plek van het Flevoparkbad. Die laatste locatie kwam in beeld toen vertramming van de verbinding over de Amsterdamsebrug waarschijnlijk werd.

Een remise in de ‘oren’ van de A10 lijkt ideaal, want dat is onbruikbaar gebied. Maar die grond is van Rijkswaterstaat en daar heeft de gemeente nu net ruzie mee vanwege de zes afgekeurde ontwerpen voor de Javabrug. Bovendien ziet de afdeling Sport en Bos van de gemeente kansen. In ambtelijk jargon heet dit een win-winsituatie. Als er dan toch een remise komt op de plek van de ligweiden en het vijftigmeterbad, kan meteen mooi het Flevoparkbad worden omgevormd tot een combibad, eventueel met nog andere sportvoorzieningen. Iedereen blij? Nou nee. De Vriendenverenigingen van zwembad en Flevopark bekijken de enorme remise met afgrijzen. Al bijna drieduizend mensen tekenden de petitie ‘Behoud het Flevoparkbad als buitenbad’. Op een netwerkbijeenkomst voor het Flevoparkgebied op 26 november zegde de gemeente toe dat er snel een informatiebijeenkomst komt. Want het gemeentelijk ingenieursbureau tekent vlijtig door.

2 REACTIES

  1. Tja, voorbeeld van slechte planning. Het nabijgelegen IJburg wordt fors uitgebreid: er worden momenteel meer eilanden opgespoten. Duizenden woningen komen erbij. Maar op het nieuwe land van IJburg is alleen maar gedacht aan woningen. Niet aan sportvoorzieningen. Daaraan wordt het bestaande groen opgeofferd. Het Diemerpark zal meer sportvelden krijgen en het Flevoparkbad, een van de weinige openluchtzwembaden van de stad, wil men ook weg hebben. Hier moet vooral een overdekt zwembad komen. Zonde. In de zomer zie je hoe graag mensen naar een openluchtzwembad komen. Maar de gemeente wil liever dat mensen chloorhappen in een overdekte bak….
    Kortom: gemeente, zorg voor sportmogelijkheden op de nieuwe eilanden van IJburg….

  2. Wie bedenkt zoiets. Het enige buitenbad in de omgeving, toegankelijk voor mensen met een beperking, met ov voor de deur laten wijken voor een remise of gecombineerd bad?
    Laat de gemeente bij IJburg een eilandje opspuiten en daar een mooi zwembad plaatsen met een remise ernaast voor mijn part.
    Handen af van het paradijselijk Flevoparkbad