Home Kunst Rembrandt krijgt klein kantoortje en prentenkabinet

Rembrandt krijgt klein kantoortje en prentenkabinet

0
Rembrandts kleine kantoortje in Museum Het Rembrandthuis | Foto Het portret bureau.

Er zijn twee nieuwe ruimtes geopend in het voormalig woonhuis van Rembrandt: het kleine kantoortje en een prentenkabinet. Het kleine kantoortje is de ruimte waar Rembrandt zijn administratie deed. In het kleine prentenkabinet wordt de rol en betekenis van Rembrandts etsen toegelicht aan de hand van een selectie werken.

Direct achter de herkenbare groene deur op de begane grond is het Voorhuys. Hier kwam men vroeger Rembrandts woonhuis binnen. Dit was tevens de plek waar hij zaken deed. In een ruimte in het Voorhuys is nu een impressie gecreëerd van een kantoortje zoals dat door Rembrandt moet zijn gebruikt om zijn administratie bij te houden. Naast kunstenaar en leermeester, was Rembrandt immers ook een actief ondernemer. Het kleine kantoortje is ingericht met meubels en objecten, gebaseerd op historisch beeldmateriaal en archiefstukken.

Besloten zolderruimte
Het nieuwe prentenkabinet bevindt zich in een besloten zolderruimte. Het is een unieke presentatie over het belang van Rembrandts etskunst: de grote artistieke kwaliteit ervan, zijn favoriete onderwerpen, het gebruik van verschillende soorten papier, zijn soepele tekenstijl en het geraffineerde spel met licht en donker.

Het prentenkabinet in Museum Het Rembrandthuis | Foto Het portret bureau.

Bladeren door etsen
Vanwege de kwetsbaarheid van de werken op papier, zijn er veel moderne drukken van Rembrandts etsen te zien, maar er zijn ook altijd enkele originele etsen en etsplaten tentoongesteld. Ook is er een album met prenten waar bezoekers doorheen kunnen bladeren, om zelf te ervaren hoe men in de zeventiende eeuw prenten ‘op de hand’ bekeek.

Het Rembrandthuis vernieuwt
De opening van de twee nieuwe ruimtes is de eerste stap in een reeks verbeteringen die voor dit voorjaar voor het museum gepland staan. Eind april zal niet alleen een geheel heringericht entreegebied worden opgeleverd. Deze vernieuwingen zijn een eerste stap op weg naar verdere modernisering en uitbreiding van het museumcomplex. Centraal staat de voelbare aanwezigheid van Rembrandt zelf, zijn gezin, zijn leerlingen, zijn opdrachtgevers en zijn vrienden. De plannen hiervoor worden de komende periode door het museum uitgewerkt.

Waar Rembrandt woonde en werkte
Rembrandt woonde en werkte tussen 1639 en 1658 in dit prachtige en monumentale huis, dat nu een museum is. Aan de hand van een inventarislijst uit die tijd is het huis heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit de zeventiende eeuw. In het museum zijn dagelijks ets- en verfdemonstraties, die laten zien hoe hij destijds werkte. Museum Het Rembrandthuis bezit de bijna complete etsencollectie van Rembrandt. Daarnaast zijn er in de moderne museumvleugel regelmatig tijdelijke exposities met werk van Rembrandt, tijdgenoten en latere kunstenaars.