Home Lezen en schrijven Renate Dorrestein had haar hart in Oost

Renate Dorrestein had haar hart in Oost

0
Renate Dorrestein was vaak te vinden aan de Weesperzijde. Zo organiseerde Galerie Weesperzijde in 2013 een week lang 'Schrijvers aan de Amstel ter gelegenheid van haar 30-jarig schrijversjubileum. Zij ging onder meer in gesprek met de schrijvers Mijke Pol en Onno Wesseling.. Foto Sam Schuman - oost-online.

Op 4 mei overleed schrijfster Renate Dorrestein op 64-jarige leeftijd aan een ongeneeslijke ziekte. In maart verscheen haar laatste boek Dagelijks werk, bestaande uit niet eerder gepubliceerde teksten.

Renate Dorrstein overleed in Aerdenhout waar zij officieel woonde. Zij werd echter geboren in het OLVG. Na vier jaar verhuisden haar ouders naar Amstelveen en op haar achttiende ging zij in Haarlem wonen. En weer later even verderop in Aerdenhout. Vaak was zij echter te vinden bij Maarten de Boer aan de Weesperzijde met wie zij een latrelatie had en enige tijd geleden trouwde. Over haar relatie met Amsterdam schreef zij voor oost-online een een mooie column.

Nog maar kort geleden hield ze Dagelijks werk, haar laatste boek, ten doop. Ze bracht daarbij via de aanwezige lezers een ode aan de lezer. Dagelijks werk is haar succesvolle autobiografie, door De Correspondent een ‘magnifiek zelfportret’ genoemd, en door literair journalist Onno Blom een ‘ongelooflijk krachtig saluut aan haar lezers. Fantastisch.’

Haar laatste roman was Reddende engel, onlangs genomineerd voor de Bookspot Gouden Strop. Haar romans werden voor vele literaire prijzen genomineerd. Voor haar gehele oeuvre ontving ze de Annie Romein-prijs. Ze schreef zowel een Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay. Dorrestein heeft het belang van lezen en de lezer altijd voorop gesteld. Daarvoor is zij decennia op pad geweest voor lezingen in boekhandels, bibliotheken, op scholen en in cafés.

Met haar overlijden, verliest de Nederlandse literatuur een van haar meest gedreven en beste schrijvers, al zullen veel van haar romans nog langdurig voortleven. Podium is de trotse uitgever van Dorrestein sinds De stiefmoeder (2011). Behalve als een van onze beste en meest succesvolle auteurs, zullen wij en velen in de boekenwereld de vrouw achter het werk gaan missen – onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen.