Home Eten&Drinken Resto van Harte: Smakelijk eten in een ongedwongen sfeer

Resto van Harte: Smakelijk eten in een ongedwongen sfeer

0

Elke dinsdag bereidt Resto van Harte een diner in Café Genieten. Gezond, betaalbaar en gezellig zijn de trefwoorden. De vrijwilligers van Resto van Harte hebben voor hun mooie werk de prijs ‘Meer dan handen’ gewonnen, een prijs van het Ministerie van VWS. Ook Café Genieten verdient een prijs, voor de buurtmaaltijd op dinsdagavond en voor al die andere activiteiten die er plaats vinden voor met name de bewoner met de smalle beurs.

Tekst en foto Arie van Tol

De mooiste prijs zou zijn dat de gemeente afziet van haar snode plannen. Dat ‘Plazaplannen’ met flexplekken voor ambtenaren niet doorgaan. Dat de al vanaf a.s. oktober geplande grondige verbouwing wordt afgeblazen. Dat het dreigende einde van café Genieten, dus van de vele activiteiten en van de leerwerkplekken voor mensen met een beperking, geen werkelijkheid wordt.

Het diner start om 18.00 uur. Een uur daarvoor neem ik een kijkje in de keuken: de vrijwilligers zijn er druk bezig in hun Resto-werkkleding. Het is opvallend gestructureerd en relaxed, geen gestress en geschreeuw. Terwijl in de ene hoek van de keuken de pakken pasta nog wachten op hun kookbeurt, zijn in de andere hoek de toetjes al in wording. Het gaat een Italiaans getint diner worden dit keer.

Het is niet duur, het is gezellig en het is op loopafstand

Dat er al veel voorwerk is verricht mag duidelijk zijn: boodschappen doen, kookvoorbereidingen en het dekken van de tafels. Er worden zoals elke dinsdag zo’n 80 mensen verwacht.

Op loopafstand
‘Ja zeker, ik kom hier elke week. Het is niet duur, het is gezellig en het is op loopafstand,’ vertelt een krasse vrouw op leeftijd. Naast haar zit een vrouw die ze heeft leren kennen hier op de dinsdagavond. Zij is 81 jaar en komt als het even kan helemaal lopend uit Amsteldorp, elke week. ‘Ik ben van de Hollandse pot, maar ik vind het ook heerlijk als er iets gemaakt wordt wat ik zelf nooit maak.’

Ook nog aan hun tafel zit een vrouw die helemaal uit de Pijp is gekomen, zij is er voor het eerst. ‘Ik heb een stadspas en in de informatie voor houders van een stadspas staat ook Resto van Harte vermeld. Dat moet ik eens uitproberen, dacht ik.’ De patrones aan de tafel weet zeker dat het niet bij deze ene keer zal blijven. En ja, ze kent Dwars en leest ‘m graag, ‘maar waarom staan er niet meer alle aankondigingen van activiteiten in buurthuizen en zo in, zoals vroeger?’

Clubje
Aan een andere tafel zit een man die er ook elke week is en uit de Rivierenbuurt komt. ‘Ik heb niet speciaal een voorkeur voor een bepaald gerecht. Dat het menu zo afwisselend is vind ik prettig.’ Op de woensdagavonden is hij hier ook, dan om te bridgen. Ook dan is Café Genieten vol met 40 á 50 kaarters. Zijn buurvrouw komt wel uit de buurt: ‘We hebben zo ons eigen vaste clubje. Ja, die pianist die nu speelt is er ook elke week.’

Er schuift nog een bekende van het clubje aan tafel. Het is inmiddels zo goed als vol gelopen. Bijna zes uur is het als na enkele inleidende woorden van ‘Genieten-man’ Theo van ‘t Hert het menu wordt verklapt: ‘We beginnen met een huisgemaakte focaccia. Dan is er als hoofdgerecht pasta (penne) met of een vegetarische tomaten-groente saus of een halal gehakt saus. En als toetje hebben we een huisgemaakte tiramisu.’

De keukenploeg die net is voorgesteld en het applaus in ontvangst nam wordt nu bedieningsploeg. Bier, wijn of fris kopen aanwezigen zelf, maar op elke tafel komen flessen water. Plat Amsterdams is van Amsterdams Water dat met het gratis aanbieden van de mooie flessen met inhoud het Resto van Harte concept ondersteunt.

Live
Tussen de bedrijven door, ofwel in de pauzes tussen de gangen, zijn er enkele verrassende optredens. Musicalzanger Fred Butter – van Cats en heel veel andere musicals – zingt in de voor hem ook heel bijzondere ambiance Het Dorp en een eigen vertaling van Circle of Life (uit de Lion King). Zo’n stem hoor je niet elke dag live!

Sofia is de op één na jongste aanwezige (er was ook nog een baby). Ze is 6 jaar. Ze is hier met haar moeder voor het eerst, ze vieren dat ze eindelijk is gaan wisselen, twee tanden meteen. Ze vond het eten lekker. En dan plotseling als ik een eerste hap heb genomen van het toetje zit ze achter de microfoon. En zingt een liedje. Zo veel lef zie je niet elke dag live!

Resto van Harte in Café Genieten op het Oranje-Vrijstaatplein. Elke dinsdag om 18.00 uur een driegangenmenu voor maar 5 euro. Inclusief gezelligheid en verrassende optredens.