Home BoekvandeWeek Rindert Kromhout: ‘En ik was zijn held ‘ 13+

Rindert Kromhout: ‘En ik was zijn held ‘ 13+

0

2 In Een Mann van Rindert Kromhout kon men lezen over de jeugd en tienerjaren van Klaus Mann. Hij was de zoon van Thomas Mann, neef van Heinrich Mann en zus van Erika Mann. In de opvolger En ik was zijn held,  legt Rindert Kromhout de focus op de jaren dertig waarin Klaus (geboren in 1906) een twintiger is die nog steeds zijn weg probeert te zoeken.

Voorjaar 1933. De nazi’s zijn aan de macht in Duitsland en veranderen het land in een hoog tempo in een dictatuur. De oppositie wordt morsdood gemaakt, opgesloten of vlucht naar het buitenland. De jonge schrijver Klaus Mann, fel criticus van Hitler, gaat in vrijwillige ballingschap in Parijs en Amsterdam. Daar begint hij het antifascistische literaire tijdschrift Die Sammlung. Maar… Is zijn strijd tegen de nazi’s wel de enige reden dat Klaus zo fanatiek probeert van dit tijdschrift een succes te maken? Wil hij de held van Duitsland worden of is er iets anders aan de hand?

Rindert Kromhout is bij zijn jonge lezers onder andere bekend om zijn humoristische boeken De hele erge nare Ellie en nare Nellie. Waar de schrijver voor jonge lezers vooral humoristische boeken lijkt te schrijven kiest hij voor jongeren een ander pad. In zijn trilogie over de Bloomsbury- group liet hij al zien dat hij heel goed in staat is om het historisch genre te vermengen met het opgroeien van een hoofdpersonage. In En ik was zijn held doet hij het weer. Klaus snakt nog steeds naar erkenning van zijn vader Thomas Mann, die hem deze erkenning maar niet wil lijkt te geven. Waar Klaus samen met zijn zus Erika vel tegen het nazi regime zijn lijkt hun vader geen partij te durven kiezen.

En ik was zijn held, is zeker niet alleen geschikt voor jongeren. Ook volwassen zullen genieten van deze prachtig geschreven jeugdroman. De delen zijn goed los van elkaar te lezen. Ik hoop maar ik verwacht stiekem dat er een deel drie verschijnt.

_____

En ik was zijn held is geschreven door Rindert Kromhout
en verschenen bij uitgeverij Leopold.
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145.