Home Overzicht Ringdijk weer waterkerend en stevig

Ringdijk weer waterkerend en stevig

0

De proef met een nieuwe techniek die de Ringdijk moet versterken en waterkerend maken is geslaagd. Het project is afgerond. De Ringdijk tussen de Wibautstraat en de Middenweg was wel hoog genoeg maar niet sterk genoeg.

Met de nieuwe techniek is de waterkering van binnenuit aan de grond bevestigd, waardoor deze beter is opgewassen tegen extreem hoog water. Door de nieuwe methode kan de dijk zijn bestaande vorm behouden en kunnen de bomen erop blijven staan.

Bij het maken van de keuze hoe de Ringdijk te versterken was het behoud van bomen, naast veiligheid, een belangrijk criterium. Bij het aanbrengen van een damwandconstructie – een andere variant – hadden veel bomen moeten worden gekapt .

Van de 990 meter tussen Wibautstraat en Middenweg voldeed 580 meter van de dijk niet aan de normen van stabiliteit. De kans op het ‘onderuit zakken’ van grond was te groot. De hoogte was overigens wel veilig genoeg.

De werkzaamheden zijn gestart op 3 september. Begin oktober is begonnen met het aanbrengen van dijkstabilisatoren ter hoogte van Ringdijk 44 en werd richting de Middenweg gewerkt. Daarna is de dijk vanaf Ringdijk 44 richting de Wibautstraat aangepakt. Nu is het werk voltooid.