Home Wonen Robot, ruim die rommel achter mijn kont op!

Robot, ruim die rommel achter mijn kont op!

2

Stofzuigen doe ik niet zelf. Toen bij mij jaren geleden slijtage aan mijn nekwervel werd geconstateerd en bleek dat het hanteren van de stofzuiger niet bevorderlijk is daarvoor, heb ik een stofzuigrobot aangeschaft.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Naast mijn vaatwasmachine, is dat een van de beste aankopen die ik ooit heb gedaan. Zo’n stofzuigrobot scheelt tijd en fysieke inspanning. Ik kan het je aanraden. Zo’n ding werkt natuurlijk optimaal wanneer de vloer zo veel mogelijk leeg is.

Tip
Zorg dat je een vaste plek hebt voor al je spullen. Opruimen kan dan makkelijk een gewoonte worden.

Vorige maand was in het nieuws dat de robots van het Japanse Preferred Networks losliggende spullen in de huiskamer kunnen terugleggen op de plek waar ze horen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de HSR, Human Support Robot, van Toyota. Deze robots kunnen verschillende huishoudelijke voorwerpen herkennen, zoals kleren, spelletjes en schrijfbenodigdheden en ze vervolgens pakken en op een toegewezen plek leggen. De HSR kan zelfs het verschil zien tussen een linker- en rechterslof en zet ze keurig naast elkaar klaar. De huishoudrobot wordt aangestuurd door middel van je stem.

Wow! Dat klinkt goed. Volgens mij geldt ook hier dat de vloer niet helemaal vol moet zijn om de robot zijn taak te kunnen laten uitvoeren. Bovendien is het bij de opruimrobot, net als bij zelf opruimen, nodig dat spullen een vaste plek hebben. De robot moet immers weten waar hij een opgepakt item moet opbergen. Ook als je zelf opruimt, is dit cruciaal. Veel rommel ontstaat doordat spullen geen vaste plek hebben. De belangrijkste stap is bepalen waar iets opgeborgen moet worden. Ben je daar eenmaal uit, dan vergt opruimen niet veel inspanning. Een gewoonte is dan redelijk makkelijk aan te leren; je hoeft immers niet meer te beslissen waar iets opgeborgen dient te worden. Het is slechts een kwestie van doen.

Hoe fijn is het om met je benen op de bank te zitten, de opruimrobot te vertellen wat hij doen moet en daarna de stofzuigrobot zijn gang te laten gaan? Zo is een opgeruimd en schoon huis voor iedereen binnen handbereik. En als het buiten je budget valt? Denk dan aan duurzaamheid en leen zo’n robot van een buurtgenoot.

2 REACTIES