Home Overzicht Rollend over de kade

Rollend over de kade

0

Er is een nieuw geluid in de buurt. Nu roepen geluiden vaak associaties op. Je hoort een lied op de radio en waant je ineens terug op de middelbare school, dansend met klasgenoten in twee strakke rijen tegenover elkaar. Bij een ballad voel je de armen van een verloren liefde weer eventjes om je heen. Van krijtjes op een schoolbord krimp je onprettig ineen en van het luchtalarm op de eerste maandagochtend van de maand schrik je een momentje, om je vervolgens dankbaar te realiseren dat er in ons land geen oorlog of rampspoed heerst.
Het geklapper van touwen langs bootmasten karakteriseert voor mij het KNSM-eiland. Dat klinkt als thuis. Voor andere geluiden ben ik in de loop der tijd redelijk immuun geworden, zoals de megavoordeur van het Kollhoff-gebouw die dag en nacht met groot kabaal open- en dichtklapt, of het geraas van bus 65 over de KNSM-laan.
Het nieuwe geluid geeft me een blij gevoel. Van zon, zee en vrolijkheid. Ik krijg er een enthousiaste spanning van in mijn onderbuik. Verwachtingsvol. Van leuke dingen die gaan komen. Avontuur. Ik hoor het regelmatig, in alle vroegte of midden in de nacht. Rollende wieltjes over de stenen onder mijn slaapkamerraam. En dan denk ik: vakantie!

Nu zijn associaties en connotaties vaak persoonlijk. Waar de een blij van wordt, ergert een ander zich dood aan. Van het geluid van rolkoffers is niet iedereen verrukt. Al heeft dat meer te maken met de toename van het aantal in de buurt. Zag je de trolleys voorheen alleen in het centrum rond het Centraal Station, de komst van Airbnb bombardeerde ook gewone woonwijken tot toeristische bestemming. Op sommige plekken lijkt het de Huishoudbeurs wel. Hele regimenten marcheren voorbij en bestormen en masse hun doel. En klinken enkele rolkoffertjes nog gezellig, honderden tegelijk hebben meer weg van één langgerekt mitrailleursalvo.
Het concept is leuk: je eigen woning of woonboot gebruiken als bed & breakfast. En het mag ook, mits je toestemming hebt van de verhuurder of vereniging van eigenaren en je houdt aan de gemeentelijke regels. De hoofdbewoner meldt het woonadres aan als B&B en betaalt toeristenbelasting plus inkomstenbelasting over de verdiensten. In een logboek houdt hij bij wie de gasten zijn, waar ze wonen, hoe lang ze blijven en over welk identiteitsbewijs ze beschikken. Alleen kamers zonder faciliteiten mogen in de verhuur, maximaal vier, en nooit meer dan 40% van de woning. Er mag geen aparte opgang zijn en de hoofdbewoner moet er zelf ook verblijven. Even snel je woning verhuren als je op vakantie bent, kan dus niet. Corporatiewoningen zijn uitgesloten en er mag niet meer dan zestig dagen per jaar verhuurd worden aan maximaal vier gasten per nacht. Handhaving controleert de naleving van de regels.

Dat niet iedereen enthousiast reageert op deze ontwikkeling blijkt wel uit de gebruikte terminologie: rolkoffermaffia of trolleyterreur. Lallende Engelsen die straallazarus midden in de nacht hun B&B proberen terug te vinden. Een niet aflatende stroom van gasten die komen en gaan op de meest onmogelijke tijden en elkaar in een rap tempo opvolgen. Het zal je straat maar zijn. Het aantal klachten dat bij Meldpunt Zoeklicht binnenkomt, betreft vooral illegale verhuur van corporatiewoningen, verhuur waarbij de eigenaar elders verblijft en illegale hotels. Eén op de tien Amsterdammers ervaart overlast, in het centrum zelfs 17%. In januari van dit jaar werden al 475% meer overnachtingen geboekt in Amsterdam dan een jaar ervoor. De explosieve toename blijkt uit onderzoek dat vastgoedadviseur Colliers en Hotelschool Den Haag onlangs publiceerden. Het afgelopen jaar vonden in totaal 736.000 overnachtingen in Amsterdam plaats.

In Oost valt de drukte nog mee. Ons staddeel staat wat betreft B&B-gebruik op de vierde plaats, na Centrum, West en Zuid, al stijgt het hier ook snel. Goedkoop is een nachtje B&B niet. Gemiddeld wordt er 143 euro voor een overnachting neergeteld, slechts vier euro minder dan voor een hotel. Het toerisme neemt verder toe, met name in Amsterdam en aan de kust. Vorig jaar met 5% en voor dit jaar is 3% de verwachting.
B&B’s zullen voorlopig deel blijven uitmaken van het Amsterdamse, maar handhaving op het naleven van de regels voor een rustige exploitatie staat hoog op de gemeentelijke agenda. In 2016 ontstond zelfs een heuse actiegroep tegen het trolleytoerisme: de Rolkoffergroep, een verband van binnenstadsbewoners die met Tiers Bakker, raadslid voor de SP en voormalig deelraadslid in Oost, ageerden tegen het massatoerisme in Amsterdam.
In onze buurt zie ik dat zo snel nog niet gebeuren. Al rollen er regelmatig trolleys over de KNSM-laan, ik heb nog geen hordes dronken toeristen rollend over de kade zien gaan. Hooguit een enkele buurtbewoner.

IJopener | Foto Marcel de Cnock