Home Kunst Romanovs in Hermitage trekt 210.000 bezoekers

Romanovs in Hermitage trekt 210.000 bezoekers

Tentoonstelling reist door naar Hermitage in St.-Petersburg

0
Laurits Tuxen, De huwelijksinzegening van tsaar Nicolaas II en tsarina Alexandra Fjodorovna, olieverf op doek, 1895 © State Hermitage Museum, St Petersburg.

De tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie, het einde van een monarchie, die op zondag 17 september sloot, heeft 210.000 bezoekers verwelkomd. Het is daarmee een van de grootste publiekssuccessen van de Hermitage Amsterdam sinds de opening in 2009.

Op 3 februari opende loco-burgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren deze veelbesproken tentoonstelling, die honderd jaar na dato het dramatische verhaal bracht van de laatste jaren van het Huis Romanov in Rusland. Met enerzijds het mondaine St.-Petersburg met zijn bloeiende kunsten en anderzijds de om zich heen grijpende maatschappelijke onrust. Het publiek ervoer hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de Revolutie en het einde van de monarchie in Rusland na ruim 300 jaar onafwendbaar maakten. Een waar beeldverhaal met een schat aan schilderijen, toegepaste kunst, historische documenten, films, foto’s en persoonlijke kostuums en eigendommen van het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en hun vijf kinderen.

Door naar St.-Petersburg
Het tentoonstellingsconcept wordt overgenomen door Staatsmuseum de Hermitage. De expositie in St.-Petersburg zal worden geopend bij de herdenking van de Oktoberrevolutie op donderdag 26 oktober 2017. De bij de tentoonstelling uitgegeven catalogus, met een speciaal artikel van de hand van Alexander Münninghoff, werd zeer goed beoordeeld. De herdruk raakte zo goed als uitverkocht.

Hollandse Meesters uit de Hermitage
Binnenkort opent de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren. Het wordt een feest van herkenning en ontdekking. Drieënzestig geselecteerde werken van vijftig Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de haast buitensporige liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie in Rusland en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem.