Home Kunst Roots Open Air dit jaar uitgebreid met circustent en circuspodium

Roots Open Air dit jaar uitgebreid met circustent en circuspodium

0
TK Circus en de betoverende oriëntaalse muziek van Lingua Franca.

In het Oosterpark zet Roots Open Air op 25 juni hedendaagse ontwikkelingen en originele Afrikaanse circustradities in de schijnwerpers. Naast het gevarieerde muziekprogramma, het verdiepingsprogramma, de workshops, de kinderactiviteiten en de inmiddels beroemde Roots Bazaar is Open Air nu uitgebreid met een circustent en een circuspodium. Iets om naar uit te kijken.

Op dat podium en in die tent beleef je straks het circus zoals wij dat niet kennen. In Marokko bijvoorbeeld bestaat de eeuwenoude traditie van acrobatie die van vader op zoon (en soms dochter) wordt doorgegeven. Colokolo uit Casablanca is een jong circusgezelschap dat traditionele technieken vermengt met urban circus. De voorstelling Qahwa Noss Noss (koffie verkeerd) verbeeldt een mediterraan terrasje waar het leven van alledag zich op acrobatische wijze voltrekt. Een aanstekelijke mix van humor, slapstick, acrobatie, teeterboard (een soort wipplank) en jongleren.

Colokolo uit Casablanca vermengt traditionele technieken met urban circus.Franca.

Bij hun eerste ontmoeting met de organisatoren van Roots klikte het direct. Naadloos vloeien de adembenemende luchtacrobatiek van TK Circus en de betoverende oriëntaalse muziek van Lingua Franca samen. Samen creëren zij een gemeenschappelijke taal van geluid, ritme, melodie, beweging en dans. Zij laten zien hoe acrobatiek, dans en muziek die in oude tradities zijn geworteld samen kunnen gaan in een nieuwe maar tijdloze kunstvorm. Met de Nederlandse top-circusartiesten Tarek en Kami-Lynne (o.a. Cirque du Soleil en Ulrike Quade Company) en de musici Michalis Cholevas, Michalis Kouloumis, Ruven Ruppik en Giannis Koutis.

Ethiopië is een ander Afrikaans land waar circus leeft. Fekat Circus werd in 2004 opgericht in een buitenwijk van Addis Ababa door een groep jonge circusartiesten. Zij delen een droom: om te werken met jongeren uit de buitenwijken, hen weerbaar te maken en een kans te geven te schitteren op een podium. Met hun voorstellingen en workshops bereiken zij duizenden kinderen en stimuleren en begeleiden ze jong circustalent. Een kern van ambitieuze acrobaten reist met spectaculaire voorstellingen de wereld rond. Hun voorstelling BE-ON verbeeldt levenskracht en verwondering die – tegen verveling en tegenslagen in – de schoonheid laat zien van dans, beweging en circus. Voor het eerst in Amsterdamse zwepen zij het publiek op met een mix van traditionele Ethiopische dans en moderne acrobatiek.

Vita is een surrealistische circusvoorstelling die zich afspeelt in een pop-up decor vol acrobatische trucs, illusie en dans. Het circusgezelschap Boost experimenteert met de onuitputtelijke rijkdom die circus te bieden heeft en maakt verrassende en diepgaande voorstellingen voor alle leeftijden. De hoofdpersoon Vita neemt het publiek mee in haar wereld vol herinneringen op de avond voor haar verjaardag. Dankzij het ophalen van haar herinneringen blijkt ze toch niet zo alleen als ze dacht. Vita is de nieuwe circustheatervoorstelling van Boost Producties die in première gaat op Roots Open Air.

Fekat Circus met een mix van traditionele Ethiopische dans en moderne acrobatiek.