Home Kunst Roots Open Air met muziek uit de hele wereld ook dit jaar...

Roots Open Air met muziek uit de hele wereld ook dit jaar in het Oosterpark

0
Pascuala Ilabaca y Fauna was te zien en te horen in het Oosterpark tijdens Amsterdam Roots Open.

Deze zomer is de 35e editie van Amsterdam Roots Festival. Het is een bruisend festival met muziek uit de gehele wereld. Op zondag 25 juni is het gratis toegankelijke openluchtfestival Roots Open Air weer te vinden in het Oosterpark! met een verrassend internationaal muziekprogramma, workshops, kinderactiviteiten en de inmiddels beroemde Roots Bazaar. Vanaf 21 juni zijn de Roots Indoor concerten in theaters als Melkweg, Tolhuistuin, Bimhuis, Muziekgebouw aan ’t IJ en in Jungle Amsterdam.

Het festival heeft een nieuwe missie: “van wereldmuziek naar wereldwijde cultuur” en daarbij horen klinkende namen alsook verborgen parels! Om u alvast te verheugen op wat er gaat komen, maakt de organisatie de eerste acts bekend. Van explosieve afro-funk, wervelende salsa en dansbare retropop tot Zuid-Amerikaanse folk, traditionele Malinese blues en hedendaagse Arabische jazz. Amsterdam Roots Festival presenteert een festivalprogramma dat gevarieerder is dan ooit. Naast muziek kan het publiek vanaf dit jaar ook kennis maken met nieuw circus en fysiek theater uit alle windstreken. Verder zijn er documentaires, workshops, kinderactiviteiten en de inmiddels beroemde Roots Bazaar. Een actueel verdiepingsprogramma op Roots Open Air zal het multidisciplinaire festival helemaal compleet maken.

Klinkende namen en verborgen parels op de jubileumeditie van het Amsterdam Roots Festival

De namen van vier groepen die te zien en te horen zullen zijn in het Oosterpark zijn al bekend.

T.P. Orchestre Poly Rythmo de Cotonou  Decennialang was Orchestre Poly Rythmo de Cotonou een van de best bewaarde geheimen uit West-Afrika, uit het relatief onbekende Benin dat tussen Ghana en Nigeria ligt. Deze cultband uit Benin combineert traditionele voodoo elementen, soukous, latin met een hoge dosis James Brown tot een explosieve afro-funk sound. Poly Rythmo was van eind jaren ’60 tot begin jaren 80s niet alleen Benin’s no. 1 band, maar veroverde heel West-Afrika met hun rauwe Afro funk. Vanaf 2008 verscheen hun muziek op labels als Soundway en Analog Africa en kwamen ze voor het eerst naar Europa. In 2011 stonden ook op Roots en speciaal voor het jubileum komen deze legendes uit Benin terug naar Amsterdam.

La MambaNegra met wervelende show op Roots Open Air.

La MambaNegra  Bij La MambaNegra -de Zwarte Slang- geen Salsa Romantica en gladde pakken, maar een giftig mengsel van snoeiharde salsa, hiphop en funk met een raggamuffin rafelrand. De band weerspiegelt haar ruige en chaotische Colombiaanse geboortestad Cali, de latin hoofdstad, waar salsa in het bloed zit en uit alle bars, huizen en taxi’s klinkt. Met hun tomeloze energie en urban attitude zetten ze live de boel op stelten. Ze veroverden eerst Zuid-Amerika en nu volgt de rest van de wereld. Op zondag 25 juni zal hun wervelende show Amsterdam Roots Open Air stijlvol afsluiten.

Pascuala Ilabaca y Fauna  Fris, vrijmoedig en geanimeerd: Pascuala Ilabaca straalt op het podium. De aanstekelijke muziek van de zangeres/accordeoniste Ilabaca heeft de Chileense folkmuziek als de basis. Haar inspiratie is haar landgenote Violeta Parra, de Godmother van de Zuid-Amerikaanse folk. In Parra’s voetspoor zet Ilabaca’s band sterke, maar toch tedere, composities neer. In hun thuisland Chili is ze de status ‘verborgen parel’ allang ontstegen: het album “Busco Paraiso’ was in 2012 het meest gedownloade album van het jaar. Voor ons valt er nog veel te ontdekken: dit jaar speelt Pascuala Ilabaca voor het eerst in Nederland op Roots Open Air.

Al-Sarah & The Nubatones  ‘De koningin van de Oost Afrikaanse retro-pop’ wordt ze ook wel genoemd. Alsarah brengt met haar band The Nubatones ons terug naar de pop van de jaren 60 en 70 op het snijvlak van Afrikaanse en Arabische muziek. Betoverend mooi, hypnotiserend diep en tegelijk fris en dansbaar: Alsarah vertaalt de muziek uit haar moederland Soedan tot een verrassend aansprekende en hedendaagse sound. Gevlucht op haar twaalfde uit Soedan kwam ze via Jemen in de VS terecht. Op Roots zal ze met een volledige akoestische bezetting laten horen hoe contemporain in tradities gewortelde muziek kan zijn.

Orchestre Poly Rythmo de Cotonou was een van de best bewaarde geheimen uit West-Afrika.
Vorig artikelKoren en dansers uit Estland komen naar Oost: Kòlavöö
Volgend artikelQ-Factory start elektronisch platform ‘The sky is’