Home Overzicht Russische hapjes

Russische hapjes

0

Monasch Fine Art since 1999 nodigt me uit voor de feestelijke opening van de First Art Fair in de Passenger Terminal Amsterdam op 17 januari aanstaande.

Die ouwe socialist van een Jacques Monasch heeft blijkbaar zijn oude handel weer opgepakt. Nadat ie uit de PvdA was gestapt en met zijn eigen beweging, die Nieuwe Wegen heette als ik met goed herinner, en kansloos ten onder ging bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen.

Dat was handel in socialistisch realistische kunst uit de voormalige Unie van Socialistische Sovjet Republieken, tegenwoordig weer gewoon Rusland geheten. Propagandakunst, gemaakt ter eer en glorie van het socialisme in opbouw en grote leiders zoals Lenin en Stalin.

In 2013 bezocht ik een grote tentoonstelling met dergelijke schilderijen in het Drents museum met kunstwerken uit Russische musea en dat was bijzonder imponerend. Monasch had toen ook al een handeltje in dergelijke kunst hier in Amsterdam en hield openingen met wodka en Russische hapjes. Daar ben ik weleens geweest, maar ik ben een arme sloeber, die iedere cent moet omkeren, dus ik zal nooit en te nimmer een kunstwerk kopen.

Hier in Nederland hebben we ons eigen socialistisch realisme, de propaganda van de PvdA, Vara, SP, Groen Links en vooral de daarin opgegane Communistische Partij Nederland (CPN) en de uitingen van allerhande linkse splinterpartijen. Daar zou ik graag eens een grote overzichtstentoonstelling van zien.

Het liefst in het Stedelijk in Amsterdam, maar dat zal wel op allerlei bezwaren stuiten en tot opgetrokken wenkbrauwen leiden bij de kongsi die het daar voor het zeggen heeft, en daarom als het niet anders kan, dan moet het maar in Drente of Groningen. Dat zijn van oudsher socialistische gebieden, waar de werkende klasse ook zwaar onder het internationaal monopolie kapitaal en het militair industrieel complex heeft geleden, en waar de musea nog wel oog hebben voor de geschiedenis van de klassenstrijd.

Omdat ik zelf zelden nog buiten kom, want het leven is al moeilijk genoeg, zeker in de winter, zal ik de 17e verstek laten gaan bij de opening in de Passenger Terminal Amsterdam. In gedachten zal ik een glas wodka heffen op de socialistisch realistische kunst, alle linkse partijen en linkse kunstenaars, en hopen van een revival van de stroming, die adembenemend mooie werken voortbracht, in ons kleine kikkerlandje.

Wie die uitnodiging wil hebben om gratis daar wodka te  drinken moet zich maar even melden, en kan die uitnodiging komen afhalen.

Maar wel even beleefd ‘Spasiba’ zeggen.