Home BoekvandeWeek Sally Rooney: Normale mensen

Sally Rooney: Normale mensen

0

52 Het omslag van Sally Rooneys roman Normale mensen is goed gekozen. Twee mensen die elkaar innig omhelzen, als sardientjes in een blikje zitten — het is een goed beeld voor een verhaal dat zo nadrukkelijk inzoomt om de vriendschap en romantiek van twee jonge mensen.

Marianne en Connell, allebei highschoolers, raken aan de praat in de keuken van het enorme huis waar Marianne in woont. Connell komt zijn moeder ophalen, die daar schoonmaakt. Marianne is intelligent en trekt zich niet zoveel aan van wat gepast of conventioneel is — ze heeft het perspectief van de buitenstaander, die belangeloos naar de sociale beslommeringen van haar leeftijdsgenoten kijkt. Connell is sportief, intelligent en knap, en stiekem enorm belezen; een populaire jongen. Eentje uit een arme familie dus. Hij hangt middenin dat sociale web.

Daarom dat Connell, als de twee een relatie beginnen, Marianne op het hart drukt erover te zwijgen. Hij kan, in zijn positie, niet in verband worden gebracht met zo’n outcast als Marianne. Hij negeert haar op school terwijl ze ’s middags samen in zijn bed liggen, waar ze goede gesprekken voeren en seks hebben. Ze ervaren een bijzonder soort intimiteit bij elkaar. Eentje die niet zo afgescheiden kan – en misschien ook niet mag – blijven.

De passage waarin Rooney Connells verlangen beschrijft om in twee werelden te leven, om zijn populaire leven netjes gescheiden te houden van zijn cocon met Marianne, is een voorbeeld van hoe bijzonder subtiel ze de psychologie van haar personages weet te beschrijven. Dat doet ze in een stijl die niet zozeer ‘kaal’ is, want daarvoor is haar proza te warm, te betrokken. Misschien is het beste woord nog wel: gecomprimeerd. Het is compact. In één of twee alinea’s beschrijft ze heel geconcentreerd wat er in Marianne of Connell omgaat.

De bubbel die de geliefden steeds opnieuw om hun heen blazen, moet gaandeweg steeds meer toelaten van de buitenwereld. Is Connell eerst nog populair en geliefd, als beide doorstromen naar Trinity College blijkt Marianne daar veel beter te aarden. Hun omgeving verandert ook hun verhouding tot elkaar. Maar de romantiek lijkt de twee juist buiten al die structuren als klasse en gender te plaatsen – samen alleen, afgezonderd. Twee mensen innig verstrengeld in een krap blik  Twee mensen die elkaar steeds beter leren kennen, de mooie, verdrietige en nare dingen. Maar kunnen ze het volhouden?

_____

Normale mensen is geschreven door Sally Rooney
verschenen bij Ambo|Anthos
Harm ten Napel is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41