Home Overzicht Samenwerking KIT en Afghaanse overheid helpt kwetsbaren

Samenwerking KIT en Afghaanse overheid helpt kwetsbaren

0

Het sterftecijfer voor kinderen onder de vijf jaar in Afghanistan is in de afgelopen jaren met 60 procent gedaald. Bijzondere samenwerking tussen Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en de Afghaanse overheid heeft dat mogelijk gemaakt.

De verbetering van de gezondheidszorg voor de meest kwetsbare mensen in Afghanistan, zoals hulp bij de bevalling en vaccinaties voor kinderen, heeft volgens Egbert Sondorp van het KIT geleid tot een verbetering van de gezondheidssituatie in het door oorlog verscheurde land. ‘De sterftecijfers gingen van 137 per 1000 levendgeborenen naar 55 per 1.000 levendgeborenen in 14 jaar tijd. In 2017 was het in Nederland drie per 1.000. In dezelfde periode, nam het aandeel geboorten in Afghanistan met verloskundige hulp fors toe van 14,3 naar maar liefst 58 procent.’

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het KIT is gevestigd aan de Mauritskade. Het is een multidisciplinair kennisinstituut voor internationale, economische en interculturele samenwerking, waarbij de ontwikkeling van praktisch toepasbare kennis vooropstaat. Er wordt samengewerkt met overheden, het internationale bedrijfsleven en multilaterale organisaties zoals de VN, de EU en de Wereldbank.

19.600 Afghaanse huishoudens
Het  KIT heeft als gevestigde kennisorganisatie die zich richt op internationale gezondheidszorg en duurzame ontwikkeling, samengewerkt met het Afghaanse ministerie van Volksgezondheid om de nationale gezondheidszorg te verbeteren en in kaart te brengen. Na tientallen jaren van conflicten en politieke instabiliteit, een ingestorte economie en drie jaar van ernstige droogte, vertoont een van de meest gebrekkige gezondheidsstelsels ter wereld opmerkelijke tekenen van verbetering.

Ontvoering
‘Sinds de in 2001 door de VS ingeleide invasie in Afghanistan, zijn er meer Afghanen omgekomen door gebrekkige gezondheidszorg dan oorlogsgeweld’, zegt Sondorp. ‘Het veldwerk van het KIT vond plaats onder zeer moeilijke omstandigheden. Tijdens het onderzoek werden drie Afghaanse medewerkers ontvoerd ondanks intensieve training, voorzorgsmaatregelen en beveiliging. Het was intens, voor hen, hun families en onze collega’s. Maar we konden onze medewerkers veilig terugbrengen – ongedeerd – en uiteindelijk laten zien dat er een ongekende positieve ontwikkeling is voor de gezondheid van Afghanen.’