Home Overzicht Santoshi, trouwe bezorgster op IJburg

Santoshi, trouwe bezorgster op IJburg

0

Peggy Wilting, die de ploeg IJopener-bezorgers aanstuurt op IJburg, had ons gevraagd eens iets over Santoshi Riemsma te schrijven. En zo geschiedde. Santoshi, op 24 maart 21 geworden, is zo een mens van wie je er wel een heleboel in je ploeg wilt hebben, vindt Peggy.

Tekst en foto Lida Geers | IJopener

Santoshi komt uit India en was zes jaar toen ze geadopteerd werd door Maaike Riemsma. Zij is een heel open en vriendelijke jonge vrouw, qua leeftijd moeilijk in te schatten, die het rondbrengen van de IJopener erg leuk vindt. Zij vertelt dat zij grote stapels rondbrengt in de achterste wijk van IJburg, de buurt rond het Theo van Goghpark. Hoeveel dat er precies zijn weet ze niet, maar wel héél veel. Bij navraag bij Peggy blijken het er duizend te zijn, dus héél veel. Santoshi vertelt dat zij daar wel drie dagdelen mee bezig is. Naast de IJopener brengt ze ook nog tien keer per jaar de flyer van Theater Vrijburcht rond.

Vijf keer per jaar brengt Santoshi duizend IJopeners rond

Omdat het vrij ingewikkeld is de IJopener in zulke grote hoeveelheden mee te nemen naar de wijk waar ze verspreid moeten worden, brengt haar moeder de bladen met de auto en legt ze daar neer. Santoshi zorgt voor de rest. ‘Ik doe geen IJopener in de bus waar een nee/nee-sticker op zit, dat mag niet’, vertelt zij resoluut. Op de vraag of het veel brievenbussen boven elkaar zijn, of ook in verschillende huizen, blijkt dat ze én in flats én in eengezinswoningen de IJopener bezorgt.

Andere wijk
Peggy vertelt dat Santoshi in de wijk heel herkenbaar is. Zij heeft een speciaal boodschappenkarretje om de IJopeners in mee te nemen en heeft altijd een koptelefoon op. ‘Zij is heel betrouwbaar en doet haar werk secuur. Zij loopt altijd hetzelfde rondje in haar wijk en heeft er zichtbaar plezier in.’ Santoshi vertelt dat ze dit werk al twee jaar doet en het voornaamste: als alles klaar is, krijgt ze van Peggy haar geld. En dat is toch ook niet te versmaden. ‘Als het lekker weer is ga ik op pad, als het regent doe ik het een dagje later.’

Op de vraag of ze nog plannen heeft, vertelt Santoshi dat ze Peggy gevraagd heeft de wijk in de buurt van haar huis (Vrijburcht) te mogen doen. Dat is makkelijker, vindt ze. Dan hoeft haar moeder de IJopeners niet meer met de auto te brengen en daar valt wat voor te zeggen. Peggy is het daarmee eens, dus dat zal eerstdaags geregeld worden.

Groot avontuur
Maar er gaat iets veel groters gebeuren, waarover Santoshi niet uitgepraat raakt. Vijf dagen na ons interview zal ze met haar moeder drie en een halve week naar India gaan. Eerst naar Dharamsala en daarna naar Mumbai. Voor deze reis organiseerden Santoshi en haar moeder een groot feest om geld in te zamelen voor India. ‘In Dharamsala gaan we geld brengen voor de vluchtelingen en in Mumbai gaan we geld brengen naar het kindertehuis waar ik als baby’tje ook heb gewoond. En… ik vier daar ook mijn verjaardag!’

Een spannend avontuur, waar veel over te vertellen valt. ‘Weet je hoe warm het daar is?’ Nee, dat weet ik niet. Ze laat haar telefoon zien: ‘32 graden’. En dat terwijl we door het raam een dun laagje ijs op het water en wat sneeuw zien liggen.