Home Overzicht Scheepvaartmuseum is heel weekend op stoom

Scheepvaartmuseum is heel weekend op stoom

0

Al eeuwen wordt in Nederland op en rond het water volop geïnnoveerd. De tentoonstelling ‘Gamechangers | maritieme innovaties’ in het Scheepvaartmuseum neemt je mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De stoommachine is een van die uitvindingen die de wereld veranderde. Ontdek zaterdag 25 en zondag 26 november meer over de omwenteling die stoom de wereld heeft gebracht.

Voor iedereen is er wat te doe in het Scheepvaartmuseum. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids. Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik.

Bekijk stoomschepen
Kijk aan boord bij de stoere stoomijsbreker ‘Christiaan Brunings’ (varend monument uit 1900). Bewonder de salon, de machinekamer en kijk aan dek, of beluister sterke verhalen van de trotse bemanning. Het schip is normaal gesproken niet toegankelijk voor bezoekers en is speciaal voor dit weekend onder stoom gebracht! Op uitnodiging ligt ook stoomsleepboot de ‘Adelaar’ (varend monument uit 1925) dit weekend aan de museumsteiger. Bezoekers kunnen op vertoon van een geldig museumentreebewijs aan boord onder leiding van de eigenaar. Op zaterdag 25 (Christiaan Brunings) en op zondag 26 november (beide schepen).

Lezing ‘Van zeil naar stoom’
Waarom was het stoomschip beter dan het zeilschip: de wind is toch gratis? En wat hebben de honderd jaar oude ijsbreker Christiaan Brunings – nu een museumschip – en een hypermoderne atoomonderzeeër met elkaar gemeen? Op deze en nog meer vragen krijg je antwoord in de korte lezing ‘Van zeil naar stoom’ door museumconservator Jeroen van der Vliet in de museumbibliotheek. Zondag 26 november om 14.00 uur.

Nederlands Stoommachinemuseum
Het Nederlands Stoommachinemuseum is in het museum aanwezig met onder andere een model liggende Stoommachine, staande Compound stoomscheepsmachine en ook enkele Wilesco stoommachines, waarmee kinderen en volwassenen ook zelf kunnen ervaren hoe je stoom kunt maken en met de kracht van stoom machines in beweging kunt zeten. Op zaterdag 25 en zondag 26 november van 12.00 tot 16.00 uur.

Instaprondleiding ‘Gamechangers | Maritieme innovaties’
Duik met de gids in de wereld van de Gamechangers: visionaire pioniers en betrokken mensenredders, maar soms ook gevaarlijke oplichters. Op zaterdag 25 en zondag 26 november om 13.00 en 15.00 uur.

Kijk- en ontdektocht (6-12 jaar)
Bij elk kinderkaartje ontvang je gratis de nieuwe kijk- en ontdektocht in de tentoonstelling Gamechangers. Doe mee met de hele familie en maak kans op een leuke prijs!

Familierondleiding ‘Ontdekkingen en uitvindingen’ (7+)
Wel eens een eenpersoons onderzeeër gezien? En ben je benieuwd wat een ‘scheepskameel’ is? Ga met de familie en een leuke gids in ongeveer 45 minuten op zoek naar de verhalen achter de nieuwe tentoonstelling over maritieme uitvindingen. Ontdek spannende geslaagde én mislukte plannen en neem na afloop een gratis uitleg mee om thuis zelf een onderzeeboot te kunnen maken. Op zaterdag 25 en zondag 26 november om 14.00 uur

Knutsel je eigen stoombootje (3+)
Activiteit met gids voor kinderen vanaf 3 jaar en ouders. Op zaterdag 25 en zondag 26 november van 11.00 tot 15.00 uur, start ieder half uur.