Vijf jaar geleden was Babet van Lier met vakantie in Bretagne en zag een robuust gebouw. Hoewel gesloten, bleek het bij nadere inspectie een schelpenmuseum. Drie dagen later was het museum wel geopend en kon Babet haar voorliefde voor schelpen en de natuur stillen. Het museum was prachtig, maar de winkel viel tegen. ‘Dat moet toch beter kunnen’, was haar eerste gedachte.
Door Martien Oorsouw | Beeld Odette Kleeblatt
Sindsdien werden verschillende musea en winkels in naturalia aangedaan, – New York, Parijs, Antwerpen – en natuurlijk zou haar schelpencollectie worden uitgebreid; er moest een zo divers mogelijke collectie opgebouwd worden. Begin januari is de winkel opengegaan. Al gauw bleek de veelzijdige doelgroep die Babet verwachtte de winkel te vinden. Een van haar eerste klanten was een man die spullen zocht voor het huis dat hij in de buurt gekocht had.
Collectie van haar grootvader
De winkel is ingericht met antieke museumkasten. Aan de muur hangen grote foto’s met etnografische objecten uit de collectie van haar grootvader. Met haar broer heeft ze uitvergrotingen gemaakt. Diezelfde grootvader had voor de Tweede Wereldoorlog een galerie aan het Rokin, Kunstzaal Van Lier; hij bracht voor het eerst in Nederland etnografische kunst onder de aandacht. ‘Helaas heeft hij de oorlog niet overleefd’, zegt Babet, ‘maar op deze manier blijft iets van zijn collectie toch voortbestaan.’ Natuurlijk zijn schelpen gebruikt in de objecten.
Bij binnenkomst van het museum staat links een grote, stijlvolle vitrinekast vol schelpen; het naslagwerk ligt ernaast. Alles daarbuiten is te koop.
Regelmatig ook exposities
In principe komen de producten overal vandaan, maar vooral uit Europa. De krabbentableaus komen uit België, de gezichtsverzorgingsproducten met zeewier uit Ierland, de zeewiercomposities komen uit Spanje. Daarnaast zijn de sieraden van gerenommeerde ontwerpers, zoals Petra Reijrink en Sas Design. Babet is van plan regelmatig exposities te gaan organiseren.
Geschikt pand
Altijd spannend, een winkel beginnen. Babet is lang op zoek geweest naar een geschikt en betaalbaar pand. De Czaar Peterstraat is onlangs genoemd in een populair boekje voor bezoekers: 111 plekken die je gezien moet hebben in Amsterdam. Zodra de geplande horecazaak eenmaal in het pand op de hoek gevestigd is, weten Amsterdammers het Schelpenmuseum vast ook te vinden. Babet heeft er alle vertrouwen in.
Het Schelpenmuseum | Czaar Peterstraat 249 | www.schelpenmuseumamsterdam.nl