Home Kunst Schilderijen van cartoonist Hans Mader in stripmuseum

Schilderijen van cartoonist Hans Mader in stripmuseum

0

Hans Mader, bekend van de cartoon in oost-online, timmert aan de weg. Geregeld doet bij mee aan cartoon-wedstrijden over de hele wereld, waarbij hij regelmatige hoge ogen gooit. Nu komen ook twee van zijn schilderijen te hangen in het Nederlands Stripmuseum in Groningen.

De schilderijen van Hans Mader zijn steeds kleurrijk en zijn cartoon-like. De bescheiden Mader liet zich de eerste tijd inspireren door grote voorgangers. Het Melkmeisje van Vermeer en de Luitspeler van Frans Hals zijn er voorbeelden van. ‘Of hij gek was geworden…’ Langzaam maar zeker ontwikkelde hij een eigen stijl. Maar het cartoon-like karakter van zijn schilderen bleef.

Het is niet verwonderlijk dat twee van zijn werken binnenkort te zien zijn in het Groninger Stripmuseum. Verschillende bekende striptekenaars, die groot werk hebben gemaakt, nemen aan de expositie deel. De opening is op 14 december.

De kunstschilder, maar vooral ook cartoonist Hans Mader maakte voor een wedstrijd met als thema ‘Road behavior and risks’ een indringende cartoon. Zo’n 400 cartoonisten stuurden een werk in. ‘Ik heb een lofwaardering gekregen met deze cartoon en eindigde bij de laatste vijftien. Leuk, als je weet dat er gemiddeld 3 á 400 cartoonisten over de hele wereld meedoen. Veel daarvan werken voor verschillende dagbladen.’