Home Lezen en schrijven Schrijver over Zuid-Afrikaanse townships en Hokisa in Oba Linnaeus

Schrijver over Zuid-Afrikaanse townships en Hokisa in Oba Linnaeus

0

De Zuid-Afrikaanse townships worden geteisterd door veel geweld. Het is moeilijk draagvlak te vinden voor positieve initiatieven. De schrijver Lutz van Dijk spreekt erover op woensdagavond 19 april in Oba Linnaeus. Hij was oprichter van Hokisa, een stichting die twee kinderhuizen runt in een township bij Kaapstad. Oost heeft iets met Hokisa, want elk jaar op Koningsdag zamelen buurtbewoners duizenden euro’s in op het Hokisaplein in de Watergraafsmeer.

Door Hansje Galesloot | Foto Justus van de Kamp

Ook als schrijver probeert Lutz van Dijk bij te dragen aan verbetering van de situatie in de townships. Hij schreef er een twintigtal boeken over, zowel romans als non-fictie. Vaak staan daarin de verhalen centraal van jonge mensen die door hun religie of hun seksuele oriëntatie afwijken van de meerderheid. Lutz zal niet alleen over zijn eigen boeken vertellen, maar ook over de jonge zwarte schrijvers die hij begeleidt, zoals Zinzi Klaas, Mbu Maloni and Sonwabiso Ngcowa. In zijn lezing zal bovendien aandacht uitgaan naar de moeilijke politieke omstandigheden waarin Hokisa moet werken. De avond begint met een korte film over de twee kinderhuizen.

De Duits-Nederlandse schrijver Lutz van Dijk is op 19 april te gast in de Oba aan de Linnaeusstraat 44 (aanvang 20.00 uur, toegang gratis, voertaal Nederlands). Sinds 2001 woont hij in Kaapstad. Hij was een van de initiatiefnemers van Hokisa, een stichting die kinderen opvangt die ouderloos of ziek zijn als gevolg van hiv/aids.

 

Hokisaplein op Koningsdag: kom taart eten!
Elk jaar organiseren bewoners van Oost tijdens Koningsdag het Hokisaplein. Daar wordt geld ingezameld voor de kinderhuizen met zelfgebakken taarten, koffie, thee en soep. Als je dus een bezoek brengt aan het Bredewegfestival, sowieso een aanrader, dan kun je bijtanken op dit terras op de hoek van de Arntzeniusweg en de Hogeweg. Live trekzakmuziek geeft een extra sfeervol tintje. Het Hokisaplein brengt elk jaar enkele duizenden euro’s op, die allemaal naar het goede doel gaan.

De schrijver Lutz van Dijk
Dr. Lutz van Dijk is een Duits-Nederlandse schrijver, historicus en pedagoog. Geboren in Berlijn, was hij vanaf 1992 medewerker van de Anne Frank Stichting in Amsterdam. Sinds 2001 leeft hij in Kaapstad. Hij heeft zo’n twintig boeken geschreven, romans en non-fictie, en zowel gericht op volwassenen als op kinderen. Zijn werk is in vijftien talen vertaald. Hij kreeg verschillende literaire prijzen, zoals de Namibische Prijs voor Jeugdliteratuur, de Duitse Gustav Heinemann Vredesprijs en een eredoctoraat in poëzie bij de Universiteit van Oldenburg. Zijn jeugdboek Stronger than the Storm werd een bestseller in Zuid-Afrika. Zijn roman Themba is verfilmd.

Vorig artikelProeverij in De Nieuwe KHL: Proef eens iets anders!
Volgend artikelTurkse ouderen terug in de schoolbanken