Home Lezen en schrijven Schrijvers uit Oost en Oba Linnaeus: een vaste verbintenis

Schrijvers uit Oost en Oba Linnaeus: een vaste verbintenis

0

Schrijvers uit Oost is een literaire roadshow: de bijeenkomsten met schrijvers, die wonen en werken in Oost, vinden plaats op diverse locaties. Maar nu is de redactie ook een verbintenis aangegaan met één vaste locatie: de nieuwe Oba op de Linnaeusstraat. In samenwerking met de Linnaeus Boekhandel wordt daar elke maand een programma verzorgd: Linnaeus Live.

Door Maaike Bergstra | Beeld Sam Schuman

Deze talkshow gaat in op de literaire actualiteit: van de gasten die worden uitgenodigd verscheen recent een boek. Een uur lang worden twee auteurs geïnterviewd over hun werk. Tussen de twee boeken, die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, wordt altijd een interessante link gelegd. De gasten gaan in gesprek met elkaar en het publiek. Bovendien is er de vaste rubriek ‘Uit de kast’. Daarbij halen de twee schrijvers uit de boekenkast van Oba Linnaeus een favoriet boek, of anders een boek dat ze direct heeft geïnspireerd bij het schrijven.

Doel van het programma is de toeschouwers enthousiast te maken om te lezen. Met de zomer in het vooruitzicht blijkt er weer veel mooi nieuw werk te zijn dat het verdient om lekker in zon of schaduw gelezen te worden.

Spannende mix
Zo is er de vierde roman Schuld, van Walter van den Berg, verkozen tot boek van februari bij De Wereld Draait Door. Hij schreef al drie romans maar met zijn overstap naar de jonge uitgever Das Mag, lijkt hij zijn grote doorbraak te hebben gemaakt. Hij schrijft veel over bewoners van Nieuw-West en daar zal hij in Oost eens goed over doorgevraagd worden.

Iedere maand een literair programma

Diezelfde avond is ook Anton Valens aanwezig. Van deze auteur is de redactie van Schrijvers uit Oost al langere tijd fan. Hij groeide op in Groningen en volgde zijn opleidingen tot kunstschilder in Nederland en de Verenigde Staten. In 2004 debuteerde hij met de  roman Meester in de hygiëne. Het boek werd meerdere keren bekroond. In februari 2016 verscheen Het compostcirculatieplan. Deze roman vormt de geboorte van een tuinder, het logboek van een volkstuin en een roman over verlies, dood en leven.

Er wordt voor de invulling van het programma gezocht naar een spannende mix van gasten: bekende en onbekende namen, jong talent en ervaren auteurs. In de categorie jong talent is Roos van Rijswijk uitgenodigd, waarvan onlangs de debuutroman Onheilig verscheen en die –  als zoiets bestaat – door verschillende recensenten en schrijvers een ‘natuurtalent’ wordt genoemd. Zij vertelt over haar debuut, maar ook over haar liefde voor het korte verhaal. Zij is namelijk initiatiefnemer van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de enige prijs voor de beste bundel met korte verhalen.

De eerste winnaar van die prijs is onze andere gast die avond: Rob van Essen. Van hem verscheen in maart weer een nieuw boek: Kind van de verzorgingsstaat. Deze schrijver heeft een zeer divers oeuvre; verhalenbundels, romans en meer autobiografisch werk. De bijeenkomsten vinden elke derde donderdag van de maand plaats van 18.00 tot 19.00 uur. De eerst volgende bijeenkomsten zijn op 21 april (Anton Valens en Walter van den Berg) en op 19 mei (Rob van Essen en Roos van Rijswijk).

Open joodse huizen

Daarnaast wordt er gewerkt aan een programma in het kader van Open Joodse Huizen. Op 4 mei worden in huizen door heel Nederland verhalen verteld over het joodse leven in en om de Tweede Wereldoorlog. En ook in Oba Linnaeus. In de ochtend, vanaf 11.00 uur, komen verschillende schrijvers voorlezen en vertellen. Auke Kok leest een fragment over Joodse sporters en radiocommentator Han Hollander. Het verhaal van Denise Citroen gaat in op de geschiedenis van een huis aan de Henri Polaklaan. Daniël Metz is te gast en leest een verhaal voor over een woning aan de Middenweg. Naast het voorlezen worden de gasten geïnterviewd en is er ruimte voor het stellen van vragen.

Het is dus serieus tussen Oba Linnaeus, Boekhandel Linnaeus en de redactie van Schrijvers uit Oost. Maar dat betekent niet dat de literaire roadshow ten einde is. Er wordt ondertussen hard aan gewerkt om die, mogelijk in een iets vernieuwde vorm, weer terug te laten komen in 2017. Mét de wedstrijd Schrijf je Straat.

Linnaeus Live is gratis bij te wonen. Reserveren wordt op prijs gesteld: Aan de balie van Oba Linnaeus | 020 694 0773 | [email protected].
Oba Linnaeus ligt aan de Linnaeusstraat 44.