Home Overzicht Science museum Nemo breidt activiteiten uit naar Marineterrein

Science museum Nemo breidt activiteiten uit naar Marineterrein

0
Gebouw 027 op het Marineterrein, waar Studio van Nemo zich zal vestigen.

Nemo Science slaat zijn vleugels uit naar het Marineterrein. Het science museum ziet de extra locatie, die Studio gaat heten, als een laboratorium voor nieuwe programma’s die de instelling daar vorm kan geven.

De opzet van de Nemo Studio past goed bij het innovatieve karakter van het Marineterrein, waar organisaties en onderzoekers samen oplossingen bedenken voor maatschappelijke uitdagingen en een duurzame leefomgeving. De nieuwe locatie ligt recht tegenover Nemo Science Museum.

Samenwerking
De Studio op Marineterrein biedt ruimte om programma’s te maken die een aanvulling vormen op het aanbod in het huidige science museum. Nemo zal daar samen met inhoudelijke partners en met het publiek, op de voor Nemo kenmerkende manier dus laagdrempelig en interactief, nieuwe tentoonstellingen en programma’s bedenken, testen en toepassen.

Liesbeth Jansen, directeur Bureau Marineterrein, en Michiel Buchel, directeur NEMO. Foto DigiDaan.

Burgers betrekken bij innovatie
De komst van Nemo is een waardevolle toevoeging aan waar het op het Marineterrein allemaal om draait: innovatie. ‘Iedereen lijkt het er over eens dat oplossingen voor belangrijke vraagstukken in de wetenschap gevonden worden’, zegt Michiel Buchel, directeur Nemo. ‘Het is belangrijk dat burgers zelf kennis nemen van deze wetenschappelijke vraagstukken en technologische ontwikkelingen. Niet alleen om zich er een mening over te vormen, maar ook om actief bij te dragen aan oplossingen voor hun eigen leefomgeving.’

Smart City programma
‘De Studio biedt ons de ruimte om op de Nemo-manier, begrijpelijk voor een brede doelgroep en interactief, samen met inhoudelijke partners jong en oud bij vraagstukken, ontwikkelingen en oplossingen te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan de rol van wetenschap en technologie in een stedelijke omgeving en het Amsterdam Smart City programma. Hiervoor ontwikkelt NEMO samen met wetenschappelijke partners programma’s om burgers te informeren en te betrekken.’

Recht tegenover elkaar
De bijna 1.400 vierkante meter grote Studio komt in de laagbouw van gebouw 027, recht tegenover het groenkoperen gebouw van het museum. Voor Nemo een unieke kans om dicht bij het museum een ruimte in gebruik te kunnen nemen. Een brug vanaf de pier van de huidige museumlocatie naar het Marineterrein zou een optimale situatie voor het publiek bieden.

Start volgende jaar
Nemo verwacht in de tweede helft van 2019 met de eerste programma’s te starten. Het lopende jaar wordt uitgetrokken om inhoudelijke partners te benaderen, waaronder vanzelfsprekend de community op het Marineterrein zelf, ideeën voor programma’s te bedenken en de ruimte geschikt te maken voor bezoekers. Nemo gaat de entree tot het pand delen met de onderzoekers en studenten van het Amsterdam Institute voor Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute). Zo gaat werken aan de wetenschap en kennisnemen ervan letterlijk door één deur.

Luchtfoto Marineterrein en Nemo 2014. Foto Siebe Swart.