Home Overzicht Science Park wordt hotspot voor kunstmatige intelligentie

Science Park wordt hotspot voor kunstmatige intelligentie

0

De Universiteit van Amsterdam gaat een hotspot van wereldklasse creëren op het gebied van artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) op het Science Park. In een nieuw gebouw wordt dé plek gecreëerd voor onderwijs, onderzoek en ondernemen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Hiermee wordt een enorme impuls gegeven aan de samenwerking tussen Amsterdamse kennis- en onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven. De ontwikkelingen in Artificial Intelligence zijn toekomstbepalend. Denk bijvoorbeeld aan de impact van zorgrobots of zelfrijdende auto’s: allemaal mogelijk gemaakt door zelflerende algoritmen en slimme software.

Leidende rol Amsterdam
‘De Amsterdamse wetenschappelijke expertise op het terrein van artificial intelligence wordt breed erkend als leidend in Nederland en erbuiten’, zegt Geert ten Dam, bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam. ‘Wij hebben in de afgelopen jaren mooie samenwerkingen gerealiseerd met bedrijven als Bosch in en Qualcomm. We kunnen zo meer van dit soort samenwerkingen creëren om zo de technologische en maatschappelijke uitdagingen van AI aan te pakken. Ook voor vraagstukken op het terrein van de gezondheidszorg, veiligheid of duurzaamheid biedt de inzet van AI veel kansen.’

Onderwijs, onderzoek en co-creatie
De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan heel snel. Met het initiatief wil de UvA de snelle groei in onderwijs, onderzoek en co-creatie op het gebied van informatica en AI te mogelijk maken. Het wordt een open hotspot waar innovatieve oplossingen op verschillende terreinen worden ontwikkeld, samen met industrie en bedrijfsleven nieuwe producten en toepassingen worden uitgewerkt. En waar studenten en professionals worden opgeleid met de nieuwste kennis op AI-gebied. De ambitie is om in 2019 te starten met de bouw, waarna het gebouw naar verwachting begin 2021 in gebruik kan worden genomen.