Home Overzicht Scrapen, nieuw wapen in strijd tegen illegale hotels

Scrapen, nieuw wapen in strijd tegen illegale hotels

0

Met nieuwe digitale onderzoeksmethoden wil de gemeente illegale hotels en woonfraude opsporen. Door middel van scrapen en digitale informatieanalyse gaat een speciaal team achterhalen welke adressen in Amsterdam structureel worden verhuurd of niet aan de regels voor vakantieverhuur voldoen.

Scrapen is het geautomatiseerd verzamelen van de inhoud van databases van derden. In dit geval zijn dat boekingsites en websites waarop verhuurders woningen kunnen aanbieden. De gemeente gaat gericht op zoek naar eigenaren die zelf niet meer in hun woning wonen of die meerdere woningen tegelijkertijd verhuren aan toeristen. Maar ook naar eigenaren die hun woning langer dan 60 dagen verhuren of aan meer dan vier personen tegelijkertijd. Dat gebeurt alleen met publiek toegankelijke informatie van boekingswebsites.

Gemeentelijk Datalab
Voor de technische realisatie wordt samengewerkt met het Datalab van de gemeente Amsterdam dat op maandag 15 februari met haar activiteiten start. In het Datalab worden expertise en data bij elkaar gebracht om innovatieve toepassingen mogelijk te maken met data en technologie. De bestrijding van woonfraude door middel van scrapen is daar een voorbeeld van.

Innovatieve methode
‘Met deze vorm van digitaal rechercheren heeft Amsterdam een nieuwe en innovatieve methode ontwikkeld om de illegale verhuur van woningen tegen te gaan’, zegt wethouder Wonen Laurens Ivens. ‘Tot nu toe handhaafden we voornamelijk nadat Amsterdammers een vermoeden van woonfraude hadden gemeld bij het meldpunt Zoeklicht. Met deze nieuwe manier van digitaal rechercheren veranderen we onze manier van handhaven van reactief naar proactief.’