Home Overzicht Seizoen gestart voor jubilerend Flevoparkbad

Seizoen gestart voor jubilerend Flevoparkbad

0
Bij de start van het seizoen lagen om 6.30 uur de eerste zwemmers al in het Flevoparkbad. Foto Vereniging Flevoparkbad.

Het Flevoparkbad heeft het buitenbadseizoen ingeluid. Afgelopen winter zijn enkele vernieuwingen doorgevoerd, waardoor er nu onder meer zes nieuwe warme douches zijn, een vernieuwde EHBO-ruimte, een tweede springkussen en een glijbaan bij het ondiepe. Vooral de glijbaan is een langgekoesterde wens van veel kinderen. Voor het Flevoparkbad is het een speciaal seizoen, want op 3 juni bestaat het buitenbad precies vijftig jaar.

Toen op 3 juni 1967 in Oost het Flevoparkbad de deuren opende, was het hypermodern voor die tijd en had het het beste filtersysteem van Nederland. Bijzonder was dat er meteen gemengd zwemmen was. Verder waren de aantikplaten uniek, die de exacte wedstrijdtijden elektro-pneumatisch bepaalden. In 1968 werden ook nog eens vier lichtmasten bij het wedstrijdbad geplaatst. In de jaren 70 trainde Nederlands kampioen en Olympisch medaillewinnaar Enith Brigitha in het Flevoparkbad. Het was voor haar ideaal, omdat ze in een 50-meterbad kon zwemmen wat in de jaren zeventig technisch ook nog eens voorop liep.

1964: de eerste paal voor het Flevoparkbad gaat onder grote belangstelling de grond in. Foto ANEFO – Beeldbank Stadsarchief.

Flevoparkbad blijft open
Een paar jaar geleden was de toekomst van het Flevoparkbad nog ongewis, maar het tij is gekeerd. De bezoekersaantallen groeien weer (van 56.000 in 2014 naar bijna 84.000 in 2016) en de gemeente heeft bij monde van wethouder sport Eric van der Burg vorig jaar toegezegd dat het Flevoparkbad behouden blijft. De prestigieuze Franse krant Le Monde riep het bad vorig jaar zelfs uit tot een van de mooiste buitenbaden van de wereld. Dit jaar valt 3 juni op een zaterdag en die hele dag zal het zwembad in het teken staan van de vijftigste verjaardag.

Vereniging Flevoparkbad
De vrijwilligers van de Vereniging Flevoparkbad openden ’s ochtends de deuren om met hun activiteit Vroeg- en Laatzwemmen te beginnen. De eerste zwemmers lieten zich niet weerhouden door de toch wel frisse buitentemperatuur, want het zwemwater is verwarmd. En na afloop wachtten de nieuwe warme douches. De Vereniging Flevoparkbad is een burgerinititatief, in 2014 opgericht, om het Flevoparkbad meer te laten bruisen en meer mensen te laten genieten van het mooiste buitenbad van Amsterdam. Een van de activiteiten is Vroeg- en Laatzwemmen: doordeweeks baantjes trekken van 6.30 tot 9.30 uur en 18.30 tot 20.00 uur, bovenop de reguliere uren van 10.00 tot 17.30 uur van de gemeente. Toezichthouders, ehbo’ers en kassamedewerkers tijdens het Vroeg- en Laatzwemmen zijn vrijwillige leden, voornamelijk buurtbewoners, die het mogelijk maken dat het bad 21 uur per week extra open is. Andere activiteiten dit jaar zijn Swim4Fit, yoga en nieuw dit jaar zijn tai chi en bootcamp. Zie ook www.verenigingflevoparkbad.nl.

Eind jaren 60 was het Flevoparkbad voor die tijd hypermodern. Foto Beeldbank Stadsarchief.

Vorig artikelHolocaust overlever en kunstschilder Sieg Maandag in SBK KNSM-laan
Volgend artikelAnnelies Buurman van jarig Bredewegfestival verrast met onderscheiding