Home BoekvandeWeek Sheila Heti: ‘Moederschap’

Sheila Heti: ‘Moederschap’

0

Sheila Heti onderzoekt in Moederschap haar kinderwens. Of eigenlijk het uitblijven ervan. Nee, het is nog iets enigmatischer. De ene dag lijkt ze het wel te willen, heel graag zelfs, en de andere dag niet. De biologische klok tikt: hoe kan ze tot een besluit komen?

23 Sheila Heti schreef eerder een quasi-autobiografisch boek over wat haar op dat punt in haar leven obsedeerde. In dat boek, Hoe moet je zijn?, ging het nog over een twintigersbestaan. Over werk, relaties maar vooral ook over vriendschap. Leeftijd heeft Heti inmiddels nieuwe vragen gebracht. Nu ze dertig is vragen al haar vrienden haar of het niet tijd wordt om zwanger te worden. (Of eigenlijk zeggen ze gewoon dat ze dat moet doen, haar vrienden zijn per slot van rekening New Yorkers.)

Moederschap is Heti’s manier om die vraag te beantwoorden. Een van de gereedschappen die ze daarvoor gebruikt is een soort waarzeggerij met munten. Ze stelt de munten een vraag en gooit er drie op. Afhankelijk van de resultaten – munt het vaakst, of toch kop – geven ze antwoord: ja of nee. Dat levert vreemde, meanderende, vaak absurde dialogen op, niet in de laatste plaats omdat elk antwoord vaak een vervolgvraag ontlokt. Heti ontdekt vrijwel meteen dat ze haar leven – ondanks dat ze niet denkt te weten wat ze ermee moet – niet zomaar laat dicteren. Daarvoor dient zo’n coin flip natuurlijk vooral, om te zien hoe je erop zult reageren.

De twijfelende, aarzelende Heti laat haar hand ook nog lezen en haar kaarten leggen. De voorspellingen van de waarzegsters geven geen van allen doorslag. Heti behoudt steeds een prettige afstand tot deze esoterische methoden; ze gebruikt ze vooral als een potentieel contrast waartegen haar eigen verlangens zichtbaarder af kunnen steken. Die instelling gaf die esoterie voor mij een nieuwe dimensie. De restanten van mijn gereformeerde opvoeding, die misschien geseculariseerd zijn tot een soort allergie voor “spiritualiteit”, zorgden in eerste instantie voor een lichte weerstand.

Heti probeert allerlei verklaringen uit, oppert vermoedens over de aard van haar leven, haar verlangens:

Het probleem is dat het leven lang duurt, en dat veel van wat erin gebeurt zomaar toevallig gebeurt, en dat keuzes die gemaakt worden in één enkele week een heel leven kunnen beïnvloeden, en we hebben niet altijd de controle over de beslisser binnen in ons. Ook al zie ik mezelf niet met een kind, ik vind het ook vreemd om me voor te steller er echt geen te krijgen.

Zo vallen er veel interessante paragrafen aan te strepen – over pijn bijvoorbeeld, over verantwoordelijkheid en natuurlijk ook over wat we maatschappelijk van vrouwen verwachten. Maar Heti’s levensfilosofie wil niet zomaar stollen. Met argumenten alleen kom je niet tot een kinderwens – of er vanaf.

Zoals in Hoe moet je zijn? zoekt Heti ook advies bij haar dierbaren, bij haar vriendinnen, haar man, en niet in de laatste plaats bij haar eigen moeder. In de loop van het boek begint duidelijk te worden dat Heti’s familiegeschiedenis een belangrijke reden is voor haar twijfels. Haar oma vluchtte weg uit Polen; haar moeder heeft hard gestudeerd en gewerkt; en nu is daar Heti, schrijver, kunstenares – vrij. Heti begrijpt dat haar vrijheid het resultaat is van haar moeders inzet, die poogde om háár moeders vlucht niet tevergeefs te laten zijn. Aan Heti om te besluiten wat ze met deze erfenis gaat doen en waarom.

_____

Moederschap is geschreven door Sheila Heti
vertaald door Iannis Goerlandt
verschenen bij Signatuur
Yvette Slotemais boekverkoper bijAthenaeum Boekhandel
Roeterseiland, Roetersstraat 41