Home Sport&Fit Simon Schouten rijdt voor de dagzege KPN Marathon Cup

Simon Schouten rijdt voor de dagzege KPN Marathon Cup

0

Zaterdag 4 maart vindt de finale van de KPN Marathon Cup plaats op de Jaap Edenbaan. De inzet is wie zich de beste marathonschaatser van het seizoen mag noemen. En het belooft de spannendste ontknoping in jaren te worden, want zowel bij de dames als bij de heren zijn er nog meerdere toppers die zich tot kanshebber voor de eindprijs mogen rekenen.

Simon Schouten gaat voor de dagzege en als hem dat lukt wint hij automatisch ook het klassement. ‘De finale in Amsterdam ga ik zeker niet specifiek voor het klassement rijden. Dat heb ik het hele seizoen nog niet gedaan en kijk waar me dat heeft gebracht. Mijn opzet is eenvoudig. Ik rijd voor de dagzege. Als ik die pak, win ik automatisch ook het klassement. Daarbij zal ik zeker de steun krijgen van mijn ploeg. Als team willen we natuurlijk wel die cup binnenhalen. Het is een echte hoofdprijs, de kroon op een voor mij toch al geweldig seizoen.’’

Sjoerd den Hartog kansrijk
‘Ik heb echt zin die finale’, zegt Sjoerd den Hartog uit Groningen. ‘Laat maar komen. Voor het eerst ben ik kansrijk en ik wil echt winnen. Ja, ik kijk naar die eerste plaats. De verschillen zijn zo klein, ik zou gek zijn als ik dat niet deed, als ik me alleen zou richten op een plekje winst. Zeker met de extra punten die er te verdienen zijn in Amsterdam. Natuurlijk kan ik ook het podium verliezen, maar daar ben ik niet mee bezig. Ik ga met de ploeg zitten om te zien hoe ik mezelf zo kansrijk mogelijk kan maken. Zo dichtbij als nu ben ik nooit geweest en ik weet ook niet of ik dat ooit nog kom. Daarom moet ik deze kans grijpen.’

Tweede klassement toevoegen
Niels Mesu heeft eerder dit seizoen al het klassement van de KPN Vierdaagse gewonnen. ‘Het zou geweldig zijn daar een tweede klassement aan toe te voegen. Met een verschil van twee puntjes ga ik daar in ieder geval mijn best voor doen. En ik moet vol aan de bak, dat weet ik. Het zou kunnen uitdraaien op een clash van de twee teams van Jillert Anema, AB Transport tegen A-ware. Maar daarbij moetem we er wel voor maken dat er dan geen derde met de cup vandoor gaat. Het is in ieder geval mooi dat het zo spannend is. Komt door de huidige inrichting van het klassement. Wat mij betreft is dat een blijvertje. Veel mooier en het geeft een extra dimensie.’

Favoriet bij de vrouwen
Bij de vrouwen maakt Elma de Vries uit Meppel een grote kans. Zij staat nu met 226,1 punten op de eerste plaats in het klassement. ‘Het winnen van de cup is heel belangrijk voor me. Ik heb hem al eerder gewonnen, maar dat is meer dan tien jaar geleden. Dat wil ik weer. In Zweden liep het niet lekker. Daarom ben ik zondag bewust uitgestapt. Als ik was doorgereden, had ik mezelf de vernieling in geschaatst en dan was het zaterdag een lastig verhaal geworden. Nu is mijn missie duidelijk. Als ik voor Lisa van der Geest eindig, is het helemaal klaar. In elk ander geval mag zij niet winnen en moet ik er direct achter zitten. Daar ik met de ploeg keihard aan werken.’

Afrekenen met Elma de Vries
Voor Lisa van der Geest uit Warmond is Elma de Vries is een taaie tegenstander. Dat is wel vaker gebleken. ‘Maar als we de cup willen winnen, moet we met haar afrekenen. Natuurlijk gaan we daar alles aan doen. Onze ploeg heeft al de klassementen van de KPN Vierdaagse en de KPN Grand Prix gewonnen, dan moeten we het lijstje comleet kunnen maken met de KPN Marathon Cup. Achteraf is het wel jammer dat ik niet eerder voor de cup heb gereden. Nu heb ik in het seizoen punten laten liggen omdat we Francesca Lollobrigida aan de dagzeges wilden helpen. Anders had het er nu misschien heel anders uitgezien.’’

Twee ijzers in het vuur
Iris van der Stelt, ploeggenoot van Lisa van der Geest denkt ook nog kans op de eindprijs te hebben. We hebben met de ploeg twee ijzers in het vuur. Lisa van der Geest staat er het beste voor, en zelf maak ik ook nog kans. Maar wedden op twee paarden is gevaarlijk. Daarom kiezen we ervoor te rijden voor de kansen van Lisa van der Geest. Zelf heb ik met haar hulp het klassement van de Grand Prix gewonnen, nu zal ik alles doen om haar aan het oranje te helpen.’

Op de Jaap Edenbaan wordt nog één keer alles uit de kast gehaald, wordt het lijf nog één keer tot het uiterste getest en wordt nog één keer de concurrentie het snot voor de ogen gereden. Om 18.00 uur starten de Beloften, om 19.30 uur de dames en de heren om 20.30 uur.

Vorig artikelBlauwe Huis biedt buurtbewoners en statushouders werkplek
Volgend artikelLente in het Oosterpark