Home Duurzaam Slimme blauw-groene daken door Europese subsidie

Slimme blauw-groene daken door Europese subsidie

0

De komende drie jaar zullen slimme blauw-groene daken worden aangelegd op 10.000 m2 dak van corporatiewoningen in de  Oosterparkbuurt en Kattenburg. Dat gebeurt ook in de Bellamybuurt en Geuzenveld. Op deze daken kan onder het groen extra water worden opgeslagen, zodat de woningen en hun omgeving beter beschermd zijn tegen extreme regenval of droogte en hitte.

Deze locaties zijn gekozen omdat deze buurten een verhoogd risico hebben op wateroverlast en schade bij extreme regenval en er voldoende geschikte daken zijn van corporatiewoningen die aan vervanging toe zijn. Het project krijgt een Europese subsidie van € 4,8 miljoen als vernieuwend project op het gebied van klimaatadaptatie.

Veel water opvangen
De blauw-groene daken hebben als voordeel op groene daken dat ze veel meer water kunnen opvangen en dus ook langer vocht verdampen tijdens hitte en droogte. Daardoor blijft het koeler in de huizen en de buurt. Ook kunnen er meer verschillende soorten planten groeien, waardoor de biodiversiteit toeneemt.

Weersvoorspelling
Vernieuwend in deze proef is het slimme systeem met sensoren, waardoor het dak water vasthoudt of juist loost gebaseerd op de weersvoorspelling. De slimme daken worden in een netwerk verbonden, waardoor een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat.

Ook voor huurders
Wethouder Ivens vindt het belangrijk dat we ons voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering. ‘Met dit project kunnen we in een keer een enorme oppervlakte op de Amsterdamse daken gebruiken en ik ben erg blij dat nu ook de mensen die geen eigen huis bezitten, kunnen profiteren van de voordelen van deze daken.’