Home Amstel- en Bajes Kwartier Sloop Bijlmerbajes begonnen: einde van een tijdperk

Sloop Bijlmerbajes begonnen: einde van een tijdperk

0

Het valt niet direct op, maar op de plek waar vroeger het thuisfront in de avonduren contact zocht met hun geliefden achter de tralies, gaapt sinds vorige week een groot gat in de muur en is de gracht gedempt. Deze nieuwe toegangsweg naar het terrein achter de hoge muur markeert het begin van de sloopwerkzaamheden en het einde van een tijdperk.

Tekst en foto Eelco Hiemstra

Tot twee jaar geleden waren de zes karakteristieke torens in gebruik als gevangenis. Nog even zijn ze een baken voor treinreizigers die vanuit zuidelijke richting in Amsterdam aankomen. Nog lang zullen ze een begrip voor heel Nederland blijven: de Bijlmerbajes die niet eens in de Bijlmer stond was de bekendste gevangenis van het land. Bijna veertig jaar zaten er mensen opgesloten. Menigeen van hen heeft tijdens het onvrijwillige verblijf vast eens gedroomd over dat wat nu dan toch echt gaat gebeuren: de sloop van de bajes.

Bajeskwartier,
straks een groene, energie-neutrale en autoluwe wijk

De Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel, zoals de gevangenis officieel heette, maakt plaats voor de bouw van het Bajeskwartier, een groene, energie-neutrale en autoluwe wijk waar de komende jaren 1.350 nieuwe woningen worden gerealiseerd.

Niet alle torens worden gesloopt, eentje wordt gespaard. Deze wordt deels tot op het skelet opengebroken en getransformeerd tot een verticaal park. Die Groene Toren zal in samenwerking met de Landbouwuniversiteit van Wageningen plaats bieden aan de nieuwste innovaties van de Nederlandse Landbouw. Ook het bestaande hoofdgebouw wordt niet gesloopt en zal het hart vormen van het Design cluster. Hierin vinden straks een aantal gerenommeerde ontwerp- en kunstenaarsstudio’s, galeries, een restaurant en andere horeca- en uitgaansgelegenheden onderdak.

Van de materialen waaruit de Bijlmerbajes bestaat wordt maar liefst 98 procent na de sloop hergebruikt. Sommige materialen zullen na hergebruik herinneren aan de geschiedenis van de locatie. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt en tralies krijgen als balkonhekjes een tweede leven. Andere materialen worden hergebruikt als grondstof voor nieuw bouwmateriaal.

Het slopen van de gevangenis zal in fasen gebeuren. De tijdelijke huisvesting van studenten, het restaurant en andere tijdelijke faciliteiten in het hoofdgebouw blijven daarom voorlopig nog gewoon bestaan. Eind 2019 verwacht onder meer woningcorporatie De Alliantie te starten met de bouw van 525 sociale huurwoningen. De eerste 275 daarvan worden gebouwd in het Kennis cluster en zijn bedoeld voor de huisvesting van studenten. Deze worden naar verwachting in 2021 opgeleverd.

Het Bajes Kwartier zoals het er straks uitziet.