Home Overzicht Sloop verpleeghuis Sint Jacob na jaren van protest van start

Sloop verpleeghuis Sint Jacob na jaren van protest van start

9

Aan de Plantage Middenlaan wordt op dit moment het voormalige verpleeghuis Sint Jacob gesloopt. Het gebouw stond er pas sinds 1983 en was sinds 2016 niet meer in gebruik als zorgcentrum. Nu, nog niet eens veertig jaar na de bouw, moet het al plaats maken voor een carrévormig gebouw van zeven verdiepingen hoog met daarin 325 levensloopbestendige huurappartementen.

Eelco Hiemstra

In 1980 werd de Plantage voorgedragen als beschermd stadsgezicht. De verbazing was destijds daarom groot dat het hoofdgebouw van het monumentale oude bejaardenhuis, stammend uit 1866, uiteindelijk toch in 1981 werd gesloopt. In haar plaats kwam het moderne verpleeghuis dat nu al aan de sloophamer ten deel is gevallen.

Veel weerstand vanuit de buurt
Het verpleeghuis aan de Plantage Middenlaan was bepaald niet populair in de buurt. Waar de gevel van het voormalige hoofdgebouw als een onvervangbaar onderdeel van de gevelwand werd gezien, detoneerde de gevel van het nieuwe gebouw daarin nogal. In de buurt was dan ook niemand te vinden die tegen de sloop van het gebouw was, maar de nieuwbouwplannen waren daarentegen aanleiding voor aanhoudend protest.

Tegen deze plannen zijn door de buurtbewoners 115 zienswijzen ingediend. Afgezet tegen de 1076 huishoudens die de Plantagebuurt telt is dat een fors aantal. Het nieuwe gebouw werd door de bewoners als te kolossaal en niet passend in de buurt gezien. Ook de uitgang van de parkeergarage aan de achterkant van het gebouw stuitte op weerstand. Hierdoor zou veel verkeersoverlast ontstaan.

Second opinion
Bewoners hebben lange tijd de hoop gehouden dat hun bezwaren gehoor zouden vinden. Daarin werden ze onder meer gesteund door de bestuurscommissie Centrum die een negatief advies uitbracht over de uitgang van de parkeergarage aan de Plantage Muidergracht. Toenmalig wethouder Eric van der Burg maakte destijds echter al snel duidelijk dit advies naast zich neer te zullen leggen en gaf daarbij ook nog eens de Bestuurscommissie een veeg uit de pan. Hij verweet hen een slap optreden waarmee ze de bewoners valse hoop hadden gegeven.

Ook putten de bewoners hoop uit een door hen aangevraagde second opinion over het uiterlijk van het gebouw. Waar de Commissie Welstand en Monumenten van de gemeente eerder positief had geoordeeld over het ontwerp vond een commissie van externe deskundigen het ontwerp niet voldoen aan redelijke eisen van welstand. Ook dit oordeel legde de wethouder echter naast zich neer.

Rechtzaak
De bewoners restte daarna enkel nog de gang naar de rechter om de verleende vergunning voor de nieuwbouw aan te vechten. De rechter stelde hen echter op alle argumenten in het ongelijk. Ook het hoger beroep van de omwonenden bij de Raad van State werd tenslotte op 27 februari van dit jaar op alle punten ongegrond verklaard.

Monumentale kapel weer zichtbaar
Nu de sloop van het gebouw is begonnen wordt duidelijk waarom de bewoners nooit tegen de sloop waren. Achter de puinhopen van het lelijke hoofgebouw komt nu de kapel van het oude gebouw uit 1866 weer tevoorschijn. Deze was sinds de nieuwbouw in de jaren 80 volledig verborgen geraakt. Deze kapel die zich aan de binnenkant van het gesloten bouwblok bevond was daarom lange tijd alleen nog voor de bewoners van het verzorgingshuis bestemd. De kapel heeft de status van een gemeentelijk monument en blijft ook na de nieuwbouw zichtbaar door een grote poort in de noordgevel en wordt weer voor het publiek toegankelijk gemaakt.

Dit monumentale bouwdeel in de binnenhof wordt gerestaureerd en behalve dat de monumentale kerkzaal zich daar bevindt, gaat Amstelring hier 24-uurszorg bieden aan 32 psychogeriatrische patiënten. In de nieuwbouw er omheen worden 325 appartementen gerealiseerd, alle in de vrije sector en variërend in vloeroppervlak van 60 tot 150 vierkante meter. De verhuur van deze appartementen start in het najaar van 2020.

9 REACTIES

 1. Schandalig dat de nieuwbouw alleen vrije sector huurwoningen betreft!! Waar moeten de oudere Amsterdammers heen die niet zoveel geld hebben?? En wat een geldverspilling om een gebouw uit 1983 nu al te slopen terwijl er zoveel mensen daar graag hadden willen wonen (studenten, vluchtelingen, mensen die op straat komen door een scheiding enz. enz.).

 2. Het is werkelijk te zot voor woorden, dat zulke mooie panden moeten verloren gaan alleen om de macht en de arrogantie van het grote geld, de enige God die nog regeerd
  Ik ben Amsterdammer in hart en nieren en ik ben ervoor gevlucht,
  Het deed me pijn, dat mijn stad zo vernietigd word,
  Woon nu in een klein dorpje en steek, helaas mijn kop maar in het zand
  Maar de tranen blijven

 3. ik werd op een nacht wakker en huilde omdat mijn moeder uit het pand is gezet samen met nog een paar honderd mensen , ik heb niet vaak iets met oude gebouwen maar in dit gebouw was het wel heel bijzonder om doorheen te lopen en ik genoot er elke keer weer van, mijn moeder en vele anderen hebben daar goed gezeten , een ruime kamer , aparte eet kamer, rook kamer en vrije tijds kamer . restaurant beneden en ook nog op een andere verdieping een zit gelegenheid , aparte ruimtes voor recreatie en een zaal voor . ik werd wakker in de nacht omdat het mij erg dwars zat en ging eens internetten waarom het gesloopt is want ik geloofde helemaal niets van de verhaaltjes die mensen voorgespiegeld kregen over het niet warm te stoken pand zogenaamd, en ik ontdekte met tranen in mijn ogen dat het om geld ging, geld , en dat terwijl er zat mensen zijn die veel hebben en niet weten hoe ze iemand kunnen helpen, mijn moeder heeft moeten verhuizen naar een ander pand, waar geen mooi uitzicht was , geen aparte rook of eetkamer, de kamertjes een stuk kleiner , zuilen midden in de kamer waar ze elke dag weer zaten , geen restaurant gedeelte en uiteraard geen artis meer te bereiken of een cafeetje op de hoek , in en in triest , om geld ?!!!!! schandalig inderdaad . mensen die geld hebben :neem een voorbeeld aan max van max tv, hij zag hoe zijn moeder werd behandeld en wilde zelf een bejaarden huis opzetten, hij vroeg een lening aan maar kreeg die niet van de bank, behalve als hij zelf twee miljoen in zou leggen, ah , twee miljoen, nou dacht hij, ik heb een tv programma , en het is hem gelukt , om het geld in te leggen en een lenig te krijgen , het bejaarden huis is er waar zelfs een huisdier meegenomen mag worden, dus mensen met geld: je kan veel goed doen , heel veel

  • en een zaal voor muziek wilde ik zeggen in mijn vorige bericht , maar nog wat , de opmerking van de schrijver in dit artikel bepaalt toch niet wat een mooie of lelijke gevel is? ik vond het een heel bijzondere voorkant van het pand, wat mooi of lelijk is bepaald ieder voor zich , de 1 vind picasso mooi de ander niet

 4. oh ik ben nog vergeten te melden dat men buiten kon zitten op een terras van het restaurant beneden met het uitzicht op een stuk gras waar ook kinderen speelden en honden en waar behoorlijk wat bloemen en struiken geplant waren en ook hoge bomen stonden er , niet alleen het pand maar ook de omgeving heeft mijn moeder en vele anderen niet meer terug gekregen , de wandelingen met de rolstoel moest plaatsmaken voor een rondje om het pand op de stoep langs de weg , een terras was nu een stukje met stoelen op de stoep voor de deur van het pand. de lift was een stuk kleiner en super langzaam . ah , ik vergat nog te melden dat er ook in het pand aan de plantage middelaan een binnen stuk was met vijver , waar tevens een terras was gemaakt voor iedereen , ah ja, en niet te vergeten de creche, die zelfs wel eens langs ging op bezoek bij de bewoners, ach, ik kom woorden tekort om de schoonheid van het pand weer te geven , bij binnenkomst alleen al verbaasde je je telkens weer over de moeite die gedaan werd om het pand te versieren bij elke gelegenheid , hele kerststallen , bloemetjes op de tafels die bij de ingang stonden , het was een geweldig pand met mensen die er echt iets van maakten , degene die het in zijn kop heeft gehaald om te slopen en iedereen die het ermee eens was zullen ook eens oud worden ,, dan beseffen ze zich wat ze gedaan hebben

 5. niet alleen ouderen maar ook revaliderenden kwamen in het st jacob, en wist u dat de visboer er ook regelmatig kwam? en dat het niet alleen gezellig was voor de bewoners maar ook voor de bezoekers? wist u dat elk gordijn en elke stoel van zeer duurzame kwaliteit was ? heeft u ook de mensen opera horen zingen van de zang vereniging? in de grote zaal ? heeft u geweten dat er gekookt werd voor de bewoners op een andere dan de gangbare manier ? bijvoorbeeld surinaams? heeft u wel eens om de tafel gezeten bij de bewoners terwijl ze weer een nieuw project hadden om af te maken? bijvoorbeeld haken of breien , al die spullen in de kasten , men wist ze goed te vinden , en een muziekje op de achtergrond terwijl men bezig was met breien en koffie drinken en koekjes uit delen. er waren zelfs nog zalen die ik niet gezien heb met eigen ogen , helaas, nu is het te laat , ik had er graag nog even gezeten in welke zaal dan ook of even babbelen met het personeel , wie van de omwonende bewoners die er geen moeite mee hadden om het pand te slopen heeft ooit een poging gewaagd om er binnen te stappen? hebben de mensen die ingestemd hebben wel het besef gehad wat men de bewoners aan deden? en dat niet voor heel even ,, nee , er is geen enkel pand wat ik ken wat zo mooi was als het st jacob , en zolang ik leef zal ik het niet vergeten ook , ik zal het als voorbeeld houden voor wat niet mag gebeuren vanwege geld , kijk , als het nou op instorten stond , oke , maar dat was niet aan de orde , integendeel , alles functioneerde prima en leegstand was er ook niet , er komt geen einde aan mijn woorden stroom voor iets waar ik geen woorden voor heb