Home Overzicht Sluisbuurt op Zeeburgereiland gaat de hoogte in

Sluisbuurt op Zeeburgereiland gaat de hoogte in

0

De discussie over wel of niet nog meer hoogbouw op het Zeeburgereiland lijkt z’n einde te naderen. Het college van B en W heeft ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van de Sluisbuurt. Na de inspraak heeft het college besloten overwegend middelhoge gebouwen en enkele hoge woontorens tot maar liefst 125 meter neer te zetten. Dat is 18 meter lager dan in eerste instantie gepland, maar blijft ‘torenhoog’.

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg ziet de wijk als een echte eyecatcher, met hoge, slanke woontorens en prachtig uitzicht op het water en de omgeving. ‘Door hoogbouw blijft er meer ruimte over voor openbare ruimte en groen op straat’, vindt hij. ‘Die ruimte benutten we door parken en speeltuinen aan te leggen en er komen volop (water)sport- en spelmogelijkheden.’

5.500 woningen in Sluisbuurt
In de gebouwen van de Sluisbuurt komen 5.500 woningen waarvan 40 procent sociale huurwoningen, 40 procent middeldure huur- en koopwoningen en 20 procent vrije sector huur- en koopwoningen. De mix van gebouwen en functies zoals werkplekken en maatschappelijke voorzieningen, in de lagere verdiepingen en begane grond, moeten zorgen voor een sociaal veilige- en levendige sfeer.

Goede bereikbaarheid beloofd
Vanaf het moment dat er mensen in de nieuwe wijk gaan wonen belooft de wethouder dat de bereikbaarheid optimaal zal zijn. Omdat dit gebied zeer autoluw is, wordt gezorgd voor goede bereikbaarheid per fiets en OV. Dat lijkt een hele opgave, zeker als je kijkt naar IJburg waar de problemen met zowel de ontsluiting voor auto’s als openbaar vervoer nog steeds niet zijn opgelost. Met een mobiliteitsplan bestaande uit maatregelen voor uitbreiding van de fietsinfrastructuur, nieuwe OV-verbindingen en het oplossen van een aantal autoknelpunten zou het zeeburgereiland goed bereikbaar moeten zijn.

Brug naar Oostelijk Havengebied
Onderdeel van het mobiliteitspaln is een brug voor fietsers en voetgangers tussen de Sluisbuurt en het Oostelijk Havengebied. Daarmee krijgen de wijk en de achterliggende gebieden een snellere verbinding richting het centrum. Over de aanleg van de brug wordt op een later moment een definitief besluit genomen.

Eerste bewoners in 2020
Na besluitvorming in de gemeenteraad op 27 september neemt het college een definitief besluit. Daarna volgt nog besluitvorming over het bestemmingsplan. Als alles volgens plan verloopt kan in 2019 gestart worden met de bouw en in 2020 kunnen de eerste bewoners en ondernemers zich vestigen in de Sluisbuurt. De ontwikkeling verdere gaat in fasen en zal naar verwachting binnen tien tot vijftien jaar zijn voltooid.