Home Overzicht Sluishuis in water bij IJburg met 380 woningen en allerlei voorzieningen

Sluishuis in water bij IJburg met 380 woningen en allerlei voorzieningen

0

In het water voor Steigereiland Noord op IJburg komt een bijzonder gebouw met opvallende afgesneden hoeken, waarbij de ene kant afloopt richting de laagbouw van IJburg en de andere kant een poort boven het water vormt waardoor boten ‘naar binnen’ kunnen varen. In het trapsgewijze gebouw dat de naam Sluishuis meekreeg, komen woningen voorzien van groene terrassen en allerlei voorzieningen.

Beeld Barcode Architects

Het Sluishuis is een opvallend gebouw en bestaat uit ongeveer 380 energie-neutrale appartementen en 4.000 m2 aan commerciële en gemeenschappelijke ruimten zoals een restaurant, een museum en een zeilschool. Hiervoor hebben onder andere het Haagse restaurant Mama Kelly, museum Van Loon, bierbrouwer Hemelswater, watersportwinkel Vreeken, Nautiek Vaaropleidingen en De Bruine Vloot al interesse getoond.

Woonschepen
In het gebouw komt een grote diversiteit aan woningtypes. Daarbij is ook gedacht aan woonmogelijkheden voor gescheiden partners en drie-generatiegezinnen. Er komen zowel  koop- als huurwoningen. Meer dan de helft van de woningen is bestemd voor het middeldure huursegment. Het project voorziet in 240 ondergrondse parkeerplaatsen en een waterprogramma met plek voor ongeveer dertig varende woonschepen. Alles bij elkaar krijgt het Sluishuis een omvang van ongeveer 46.000 m2.

De gemeente Amsterdam heeft voor de ontwikkeling van het Sluishuis gekozen voor het ontwerp van architectenbureaus Bjarke Ingels Group (BIG) uit Kopenhagen en Barcode Architects uit Rotterdam. Het plan is geselecteerd uit in totaal negen inzendingen.