Home Nieuws uit Artis Sluiting aquarium Artis van de baan

Sluiting aquarium Artis van de baan

0

Artis krijgt een eenmalige tegemoetkoming van 2,3 miljoen euro van de gemeente Amsterdam. Het dierenpark gaat dit bedrag gebruiken voor de restauratie van het Aquarium, dat in zeer slechte staat verkeert. Artis trekt nu haar bezwaar in tegen de in 2015 vastgestelde subsidiekorting van structureel 1 miljoen euro per jaar en kan nu aan haar vernieuwingen bouwen.

Beeld Artis, Ronald van Weeren

Artis-directeur Haig Balian: ‘Na twee grote subsidiekortingen in een paar jaar van in totaal 1,9 miljoen euro is de rek er echt uit. Het sluiten van het Aquarium is nu van de baan.’ Het cultureel en levend erfgoed van Artis, midden in de stad, is nu veiliggesteld. Het Aquarium, geopend in 1882, is een monumentaal gebouw, dat hoognodig gerenoveerd moet worden. Zoutwatercorrosie heeft de catacomben, waarop de historische aquaria en grote zaal rusten, aangetast. Het gebouw zal met grote aandacht voor duurzaamheid gerestaureerd worden.

De verbondenheid tussen Artis en de Gemeente Amsterdam is groot. In 2014 gaf Artis een deel  van haar ruimte, waar ze weinig van heeft, ‘terug’ aan de stad door het Artisplein vrij toegankelijk te maken. Bewoners én bezoekers van Amsterdam maken hier veel gebruik van. Haig Balian: ‘Juist in de huidige tijd, waarin de mens zo allesbepalend is, is de rol van Artis in de stad van fundamenteel belang. In Artis inspireren en stimuleren wij een breed publiek verantwoordelijk met natuur om te gaan.’

0